Hlavní obsah

Žiletkový drát a směrovky k nejbližšímu přechodu. Tak bude vypadat plot v Maďarsku

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Maďarsko postaví bariéru proti ilegálním migrantům na hranicích se Srbskem dvěma různými technologiemi. Po úterním zasedání maďarské vlády to oznámil ministr vedoucí úřadu vlády János Lázár.

Foto: MTI

V horí části bariéry bude žiletkový drát

Článek

Vláda rozhodla, že v bažinatých úsecích hranice postaví zátaras ze žiletkového drátu. Týká se to asi čtyřicetikilometrového úseku hranice se Srbskem. Zbytek 175 kilometrů dlouhé srbsko-maďarské hranice bude zabezpečen drátěnou zábranou připevněnou ke sloupům vysokým tři metry. V horní části zátarasu bude umístěn žiletkový drát. „Bariéra bude vystavěna dva a půl metru od hraniční čáry,“ uvedl Lázár.

Na výstavbu bariéry bude od prvního srpna nasazeno 900 vojáků maďarské armády. Celý zátaras má být dokončen koncem listopadu 2015 a má zabránit nelegálním migrantům, aby překračovali hranice. Přímo na bariéře budou umístěny tabule, které budou ukazovat směr k nejbližšímu legálnímu hraničnímu přechodu. „Nikoliv přes zeď, ale přes dveře se vyplatí vstoupit na území Maďarska,“ zdůraznil Lázár.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: MTI

Testovací část bariéry

V pondělí překročilo maďarské hranice 1270 běženců, z nich bylo 253 dětí. „Byli mezi nimi občané Afghánistánu, Sýrie, Bangladéše, Toga, Kamerunu a Konga,“ uvedl mluvčí maďarské policie Szabolcs Szenti.

Hraniční plot v Maďarsku už má základyVideo: Ivan Vilček, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám