Hlavní obsah

Maďaři dokončili testovací část bariéry na hranicích

Právo, ivi

V sobotu byla ukončena výstavba 150 metrů dlouhé testovací části bariéry na srbsko-maďarské hranici u obce Mórahalom. Celý zátaras o délce 175 kilometrů má být hotov do konce listopadu 2015.

Foto: MTI

Testovací část bariéry na srbsko-maďarské hranici už stojí.

Článek

Testovací část byla vystavěna čtyřmi různými způsoby a maďarská vláda na svém úterním zasedání rozhodne, kterou technologii použije při výstavbě celé bariéry.

Na výstavbě testovací části se podílelo 43 vojáků maďarské armády. Ministr vnitra Csaba Hende uvedl, že na výstavbu celé bariéry bude nasazeno 900 vojáků.

Stavba začne prvního srpna najednou na deseti až dvanácti místech. Ve spodní a vrchní části zátarasu bude natažen tzv. žiletkový drát. Materiál na výstavbu dodá státní firma, která zaměstnává odsouzené. Vláda vyčlenila na stavbu 6,5 miliardy forintů (zhruba 570 miliónů Kč).

Foto: MTI

Vojáci umísťují na vrchní a spodní části bariéry ostnatý drát.

Maďarsko chce tímto způsobem zastavit příliv ilegálních migrantů. Každý den překročí srbsko-maďarské hranice přes tisíc běženců většinou z Afghánistánu, Iráku a Sýrie. Od začátku roku překročilo tuto hranici přes 80 tisíc uprchlíků. Naprostá většina z nich nezůstává v Maďarsku, ale pokračuje dál do západní Evropy.

Anketa

Považujete postavení plotu na hranicích za řešení problému uprchlíků?
Ano
94,5 %
Ne
5,5 %
Celkem hlasovalo 4092 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám