Hlavní obsah

Berlín přišel o jeden ze symbolů studené války, 160metrový vysílač byl odstřelen

• Aktualizováno

V Berlíně byl v sobotu odstřelen 160 metrů vysoký rozhlasový vysílač. Po druhé světové válce z něj z amerického sektoru vysílalo rádio RIAS coby „svobodný hlas svobodného světa”. Německá metropole přišla o jednu z nejvyšších staveb a zároveň o jeden ze symbolů studené války.

Berlín přišel o jeden ze symbolů studené války, 160metrový vysílač byl odstřelen

 
Článek

Vysílač čněl nad Západním Berlínem od roku 1961 a do východní části města, která byla součástí socialistické Německé demokratické republiky, se z něj na středních vlnách nesla rozhlasová stanice RIAS, což je zkratka pro Rozhlas v americkém sektoru, založený už v roce 1946. Během studené války se vysílač v Britzu stal jedním z nejvýkonnějších v Evropě, za což vděčil mimo jiné nutnosti soupeřit s východoněmeckými rušičkami signálu.

„Byl to závod," uvedl Reinhard Deuscher, zástupce stanice Deutschlandradio, která od 90. let vysílač spravovala. „Rušičky se daly přehlušit jen lepšími anténami a vyšším výkonem," dodal. Ani to prý ale nestačilo: „Čím větší vzdálenost od Berlína, tím silnější bylo skřípání, bzučení a šumění."

Od roku 2013 ale vysílač nebyl využívaný a nakonec se kvůli příliš vysokým nákladům na údržbu a bezpečnostní opatření přistoupilo k jeho demolici.

Odstřelení se ale netýkalo samotného vysílače, nýbrž tří bloků, do nichž byla uchycena kotvicí lana. Pětapadesát tun vážící kolos se pak díky tahu zbylých lan poroučel k zemi. Odstřel byl ale sotva slyšitelný, neboť specializovaná firma použila jen minimální množství trhaviny. „Okenní tabulka ve vzdálenosti 40 centimetrů by každopádně zůstala pohromadě," uvedl zástupce demoliční společnosti Roland Domke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám