Hlavní obsah

Letadlo nad Ukrajinou sestřelili povstalci, tvrdí nizozemská zpráva

Aktualizováno

Důkazy svědčí o tom, že letadlo malajsijských aerolinek s 298 lidmi na palubě sestřelili loni nad Ukrajinou proruští povstalci. Vyplývá to podle CNN z připravované zprávy nizozemských vyšetřovatelů o incidentu ze 17. července 2014. Rusko si ale myslí pravý opak.

Foto: Reuters

Záchranné jednotky sbírají a odvážejí trosky boeingu letu MH17 na východní Ukrajině

Článek

V několikasetstránkovém nizozemském dokumentu, který by měl být zveřejněn v polovině října, je údajně popsán i přesný typ rakety a její dráha. Zdroj blízký vyšetřovatelům CNN řekl, že zpráva mapuje let MH17 minutu po minutě a popisuje, odkud přesně byla raketa vypálena a kdo toto území v tu dobu ovládal. To prý ukazuje na proruské rebely.

Vinu prý dává dokument částečně i společnosti Malaysia Airlines a připomíná, že aerolinky nedbaly varování leteckých úřadů a oproti jiným dopravcům dál létaly nad válečnou zónou.

Byla to armáda, tvrdí Rusko

Ruští vyšetřovatelé s odvoláním na mínění domácích expertů naproti tomu znovu oživili verzi o tom, že malajsijský letoun loni v červenci nad Ukrajinou sestřelila raketa vzduch-vzduch vypálená ukrajinským letadlem.

Ruské tvrzení o ukrajinské vině se podle moskevských médií opírá o svědectví ukrajinského vojáka Jevhena Ahapova, který prý jako mechanik sloužil u letky ukrajinského taktického letectva a odpálení rakety z ukrajinského stroje potvrdil. Ruští vyšetřovatelé prý navíc podle agentury Interfax zjistili, že osudná raketa vzduch-vzduch nebyla ruské výroby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odklízejí z místa neštěstí poslední trosky sestřelného boeinguVideo: Reuters

Většinu obětí tvořili Nizozemci

Boeing se zřítil u ukrajinské vesnice Hrabove v Doněcké oblasti na území ovládaném proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Na palubě bylo celkem 298 lidí (283 cestujících a 15 členů posádky), z toho 193 Nizozemců. Neštěstí nikdo nepřežil.

Letoun na trase Amsterodam-Kuala Lumpur byl podle dosavadních informací pravděpodobně sestřelen raketou země-vzduch z výšky deseti kilometrů, stroj se zřítil v 15:25 SELČ.

Jelikož dvě třetiny z obětí tvořili Nizozemci, vyšetřování vedou nizozemské orgány.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Nizozemská státní televize a rádio už v březnu s odvoláním na své zdroje blízké vyšetřovatelům uvedly, že sestřelení letu MH17 mají velice pravděpodobně na svědomí ruští vojáci. Konkrétní osoby jsou prý ale nezjistitelné a ruské tajné služby je možná dokonce nechaly zlikvidovat. Boeing sestřelila podle těchto zdrojů protiletadlová zbraň vystřelená ze systému Buk z území ovládaného proruskými povstalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám