Hlavní obsah

Hraniční plot v Maďarsku už má základy, běženci zatím proudí dál

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

András bydlí na samotě u jihomaďarské obce Mórahalom. Stavba bariéry na hranicích se Srbskem, kde už vojáci v pondělí položili základní kámen, ho nijak nenadchla. Ne snad proto, že zábranu považuje za něco nepatřičného.

Hraniční plot v Maďarsku už má základyVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Já nevěřím, že to dokáže celou tu obrovskou vlnu uprchlíků zastavit,“ řekl Právu. Za pravdu mu dává skupina Afghánců, která po chvíli přechází volným krokem hranice ze strany Srbska na maďarské území – pouhých pár metrů od čerstvě rozestavěného hraničního zátarasu.

Za úterní dopoledne přešlo hranice mezi obcemi Mórahalom a Ásotthalom několik stovek běženců ze Sýrie, Afghánistánu, Konga a dalších zemí. „Každý den jich zadržíme osm set až tisíc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Migrant před policisty vběhl pod auto

Letos překročilo maďarské hranice 78 190 migrantů, z toho 77 600 přes hranice se Srbskem.

Ve středu se nedaleko hraničního přechodu Röszke na jihu Maďarska pohybovala skupina osmi běženců ze Sýrie po dálnici M5 a dostala se až na benzínovou pumpu. Policejní hlídka je zde vyzvala, aby se legitimovali. Běženci se snažili uniknout, přeskočili svodidla a přeběhli přes dálnici. Jeden z nich však skončil pod koly projíždějícího osobního vozu.

150 metrů testovací části bude hotovo už v pátek, celý úsek do 30. listopadu.

Kdyý se rozneslo, že na hranicích vyroste obří překážka, nápor se ještě zvýšil,“ říká policista, kterého na hranici převeleli ze vzdáleného Miškolce. „To víte, jsou dovolené, tak se tady na čáře střídáme z celé země,“ dodává.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Skupina běženců na silnici u obce Ásotthalom

Foto: Ivan Vilček, Právo

Výstavba plotu začala.

Přímo na silnici asi kilometr od hranic sedí skupina vyčerpaných lidí. Dvě rodiny s pěti dětmi. Ty už kolabují z vedra. „Jsme ze Sýrie. Jsme úplně bez peněz a čekáme, než nás převeze policie do tábora,“ říká hlava rodiny. Jeho manželka zdůrazňuje, že v žádném případě nechtějí zůstat v Maďarsku. Míří do Německa.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Běženci čekají na odvoz do záchytného tábora.

Vězni mají práci

Na staveništi asi pět kilometrů od obce Mórahalom v tu dobu s plným nasazením pracují vojáci s těžkou technikou. Zarovnávají terén, kácejí porost a připravují území na stavbu hraničního zátarasu. Zatím vzniká tzv. testovací část v délce 150 metrů. Materiál dodává státní podnik, který zaměstnává vězně. „Zatím 148 vězňů vyrábí pletivo, ostnatý drát a podpůrné sloupy. Testovací část bude dokončena už tento pátek, celý úsek 30. listopadu,“ říká šéf státního podniku László Nagy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Plot má být hotov do konce listopadu.

Přijíždí náklaďák naložený materiálem a vojáci vykládají prefabrikované díly bariéry. Ta bude ve výsledku 175 kilometrů dlouhá a podle Nagye vysoká tři, nikoli čtyři metry, jak zněly původní informace. „Zdvojenou stěnu budou držet sloupy osazené každého dva a půl metru. V horní a dolní části bude natažen ostnatý drát,“ doplnil Nagy.

„Kdyby tady žili, změnili by názor“

Ilonku z Mórahalomu těší, že už se do toho armáda pustila. „Nejdříve jsme uprchlíkům dávali vodu – bylo nám jich opravdu líto. Teď už tudy procházejí takovým počtem, že jsme dostali strach. Věřte, není to nic příjemného, když vám pod okny domu každou noc proudí desítky až stovky neznámých lidí z cizích zemí,“ říká.

To László z obce Ásotthalom je proti bariéře. „Naše země není tak bohatá, aby mohla vyhazovat peníze za stavbu, která bude stejně k ničemu. Když budou uprchlíci chtít, nějakou cestu přes hranice si stejně najdou. Mělo by se to radši investovat do školství a zdravotnictví,“ mávne rukou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Příprava základů pro hraniční plot

Foto: Ivan Vilček, Právo

Technika maďarské armády připravuje terén pro výstavbu plotu.

Károly, žijící na samotě za obcí, rovněž nevěří, že zátaras vlnu migrantů zastaví. „Podívejte se na konec mého pozemku. Končí mi tam plot – a co? Divoká zvěř ho šikovně obejde,“ usmívá se.

Ani jeden z místních ale neslyšel, že by se migranti dopustili nějakého násilí. „Chovají se slušně. Nechávají ale po sobě hromady odpadků a pošlapou nám úrodu. Slyšela jsem o sousedce, k níž vešli a chtěli si nabít své mobily,“ vypravuje Zsófia. Na poznámku, že podle průzkumů mínění podporuje stavbu bariéry jen třetina Maďarů, Zsófia ani na vteřinu nezaváhá a rozčileně vypálí: „Jó, kdyby žili tady, to by změnili názor!“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďaři demonstrovali v Budapešti proti výstavbě plotu na hranicích se SrbskemVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám