Hlavní obsah

V Calais vznikne bezpečná zóna pro kamióny, běžence do ní nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve francouzském přístavním městě Calais bude zřízena nová bezpečná zóna pro kamióny směřující do Velké Británie. V úterý to v parlamentu oznámila britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Opatření má zabránit pronikání nelegálních běženců do nákladních vozů.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Běženci v Calais

Článek

Kamióny už tak nebudou na tranzit přes anebo pod kanálem La Manche čekat na silnici, kde se mohou stát terčem běženců, uvedla podle stanice BBC ministryně. Zóna pojme až 230 kamiónů.

Mayová upozornila na to, že jen za poslední tři týdny bylo zabráněno 8000 pokusům imigrantů dostat se do Velké Británie. Podle dopravních společností vzrostl počet běženců v Calais na 5000. Ještě v lednu jich tam bylo 600.

Bezpečná zóna ale vznikne až na podzim, a to se nelíbí britskému sdružení silničních přepravců. „Není to dost rychle. Naše řidiče ohrožují tyčemi a noži, měli jsme i případ, kdy bylo řidiči vyhrožováno pistolí. Máme problém, který je bezprecedentní a eskaluje. Musíme jednat ihned,“ prohlásil Richard Burnett.

Reklama

Související články

V Calais migranti zranili britské řidiče

Situace s migranty v Calais, kteří se pokoušejí dostat z Francie do Británie, se dále vyhrotila. Britští řidiči, kteří tudy projíždějí, byli nejen napadeni,...

Výběr článků

Načítám