Hlavní obsah

Savov má být vydán do ČR, rozhodl londýnský soud

Londýn
Aktualizováno

Stíhaný podnikatel František Savov má být vydán do České republiky. Ve čtvrtek o tom rozhodl soud v Londýně. Mluvčí obviněného Jan Hrubeš ale už předem avizoval, že se proti verdiktu odvolá.

Foto: Archiv Františka Savova

František Savov

Článek

Soudce odmítl snahu obhajoby znevěrohodnit státní zástupkyni Ivu Bicanovou. Několikrát uvedl, že s ní případ konzultoval. To, že nebyla v České republice podána obžaloba, podle něj neznamená, že k tomu nedojde.

Savov má nyní na odvolání sedm dní, má zaplatit soudní výlohy 1200 liber (asi 46 000 Kč).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodnutí extradičního soudu, ať už bude jakékoli, považujeme za dílčí, první bitvu v dlouhé válce, která bude následovat. Už teď můžeme s jistotou konstatovat, že se jedna ze stran odvolá, a celý případ tak bude řešit vyšší instance,” řekl Hrubeš.

O vydání žádají české úřady kvůli tomu, že je podnikatel stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Údajně také spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet DPH.

Vleklý spor s politickými přesahy

Proti zahájení stíhání podal podnikatel ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 miliónů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu podle názoru vyšetřovatelů podnikatel způsobil.

Savov, kterému patří vydavatelství Mladá fronta, obvinění odmítá, podle něj jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Řekl také, že proti němu vedou kampaň média vlastněná vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

„Jak jsme již mnohokrát uvedli, existuje řada důkazů, že vyšetřování v ČR není standardní a je ovlivněno nejrůznějšími tlaky,” sdělil mluvčí Hrubeš.

Obhájci podnikatele upozornili na nesrovnalosti v překladech českých dokumentů, například na rozdíl mezi obviněním a obžalobou. Připomněli také, že Savov byl až do nedávna stíhán jako uprchlý, ačkoliv čeští vyšetřovatelé místo jeho pobytu znali už v loňském roce. Výslech v Londýně odmítá policie kvůli množství dokumentů.

Se Savovem se také v půlce května sešel exprezident Václav Klaus.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Hledaný podnikatel Savov je prý v Londýně

Od března po něm marně pátrala česká policie. Teď vyšlo najevo, že podnikatel František Savov, který je podezřelý ze stamiliónových daňových podvodů, pobývá...

Výběr článků

Načítám