Hlavní obsah

Otázka v řeckém referendu je matoucí

Atény

Nesrozumitelně působí otázka, o které mají v neděli hlasovat Řekové v referendu. Navíc netradičně a návodně nabízí jako první možnost zaškrtnout „ne” a pak teprve „ano”, všímají si světová média.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řekové před uzavřenou pobočkou Národní banky v Aténách

Článek

Celý text otázky zní: „Měl by být přijat návrh dohody předložený 25. června euroskupině Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, sestávající ze dvou částí tvořících celý návrh? První dokument nese název ‘Reforms for the completion of the current programme and beyond’ (Reformy nutné pro dokončení nynějšího programu a pro další období) a druhý ‘Preliminary debt sustainability analysis’ (Předběžná analýza dluhové udržitelnosti)”.

Kontroverzní je podle BBC i fakt, že lístek nejprve nabízí možnost: „Neschvaluji (ne)“, což prosazuje vláda Alexise Tsiprase, a až poté: „Schvaluji (ano)“. „To je neobvyklý formát,” soudí ředitelka britské společnosti pro volební reformu Katie Ghoseová. V případě řeckého referenda by podle ní byla namístě otázka v podobě „Měl by být návrh přijat?” místo „schvaluji, nebo neschvaluji”.

Jak seznámí s obsahem textů

Názvy obou dokumentů podle BBC také moc srozumitelně nezní. Zatím zůstává otázkou, jak seznámí řecká vláda své občany s obsahem textů. „Budou v hlasovacích místnostech lidem k ruce světově uznávaní ekonomové?” ptá se BBC žertem.

„Vzdávám to,” řekl listu Financial Times (FT) šestačtyřicetiletý Atéňan Giorgos Alavanos, který se živí jako hlavní účetní. „Kdo mimo bankovní sektor ví, co znamená ‘analýza dluhové udržitelnosti’, natož kdo může říct, jestli to schvaluje,” dodal.

Řeší technické problémy

Podle FT referendum navíc doprovázejí technické problémy. Například není jisté, zda tiskárny stihnou vychrlit téměř 16 miliónů hlasovacích lístků - nemluvě o jejich distribuci na odlehlé ostrovy nebo do horských vesnic. Kvůli referendu budou od úterý na týden zavřeny soudy, což umožní několika tisícům soudních zaměstnanců přihlásit se jako dobrovolníci pro dohled nad hlasováním.

Bývalý řecký ombudsman a pozdější politik Giorgos Kaminis tvrdí jasně: „Chceme zůstat v Evropě? A nebuďme směšní, o tom to referendum je,” řekl v řecké televizi.

Proevropskému táboru zbývá na kampaň už jen pár dnů. „Musí to být kampaň, která vtáhne občanskou společnost. Je to na ní a také na proevropských politicích, aby řekli lidem, že jde vlastně o hlasování o euru,” řekl FT jeden z řeckých podnikatelů. Pro zachování eura je podle průzkumů asi 65 procent Řeků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám