Hlavní obsah

Boje na Ukrajině mají přes 6500 obětí, další přibývají

Kyjev/Doněck

Při ostřelování Horlivky na východě Ukrajiny zemřel civilista, uvedli separatisté v úterý. Boje si od loňského dubna podle odhadu OSN vyžádaly už 6500 mrtvých a 16 tisíc raněných, napsala Ukrajinska pravda.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci pálí z granátometu.

Článek

O nové bilanci obětí OSN informovala v souvislosti s humanitární krizí na východě Ukrajiny. V zemi je 1,3 miliónu vnitřních uprchlíků, kteří ve strachu před boji opustili své domovy. Je mezi nimi 807 tisíc důchodců a 171 tisíc děti, uvedl Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). [celá zpráva]

Asi pět miliónů lidí je závislých na humanitární pomoci. Půl miliónů lidí nemá přístup k pitné vodě, mnozí dokonce k vůbec žádné. Nedostupná je pro ně i zdravotnická pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z bojů u doněckého letiště z letošního 12. června Video: Reuters

Přestřelky pokračují 

Podle armádního mluvčího útoky separatistů neustávají: „Za poslední čtyři dny proruské bandy v 360 případech ostřelovaly pozice ukrajinských vojsk a infrastrukturu osídlených míst,“ uvedl armádní mluvčí. „Za posledních 24 hodin okupanti v 83 případech zahájili palbu na ukrajinské síly,“ uvedl v úterý štáb protiteroristické operace ATO.

Většinou použili minomety ráží 82 a 120 mm, přičemž zbraně s ráží nad 100 mm měly být podle minských dohod z fronty staženy. V Družbě a Vrubovce u Artěmivsku, kde je velká ukrajinská základna ukrajinských sil, použili i 122mm houfnice.

Separatisté přisunují těžkou techniku

Poslanec a vojenský expert Dmytro Tymčuk uvedl, že povstalci přisunují na frontu těžkou techniku včetně zbraní, které měly být kvůli ráži přesahující 100 mm staženy. Jde mimo jiné o šest 122mm houfnic 2S1 Gvozdika a deset transportérů BMP a BTR. Také informuje o 15 tancích nasazených u linie příměří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Doněcku ohledávají své rozbombardované domyVideo: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si v rozhovoru, který v úterý otiskl italský list Corriere della Sera, postěžoval, že s plněním mírových dohod se nic neděje. Rusko „nadále posílá vojáky, zbraně a peníze teroristům v Donbasu“.

Porošenko ujistil, že Kyjev je připraven obnovit válkou poničená města a vsi v Donbasu, avšak „nemůžeme to udělat, když bandité s kalašnikovy zastavují naše humanitární konvoje a kradou peníze, které posíláme, aby je použili k atentátům proti našim městům“.

Evropské sankce proti Rusku jsou podle ukrajinského prezidenta zapotřebí, dokud nepřesvědčí Moskvu, aby stáhla „okupanty z mé země“.

Reklama

Výběr článků

Načítám