Hlavní obsah

Řecký parlament schválil uspořádání referenda

Řecký parlament podle očekávání schválil uspořádání referenda o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Má být 5. července, jak si přál řecký premiér Alexis Tsipras. Informovaly o tom zahraniční agentury. Podle AP tak vzniká otázka, zda Řecko může zůstat v eurozóně. Předseda Evropské Rady Donald Tusk v neděli řekl, že Řecko má zůstat mezi státy používající jednotnou měnu.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras na zasedání parlamentu

Článek

Pro vládní návrh referenda hlasovalo 178 poslanců, proti 120 a dva se zdrželi. Pro plebiscit o dohodě s věřiteli byla vládní radikální levice a její spojenci z řad nacionalistů a krajní pravice. Proti byli především konzervativci, socialisti a komunisti.

Premiér Tsipras v projevu k poslancům v noci vyjádřil přesvědčení, že v referendu „řecký lid řekne důrazně ne ultimátu” věřitelů. Řecko v pátek odmítlo současné podmínky požadované věřiteli a žádalo o krátké prodloužení programu současného záchranného programu tak, aby platil v době, kdy by se mělo referendum konat. Euroskupina ale v sobotu rozhodla o ukončení záchranného programu pro Řecko k 30. červnu.

Podle řeckého ministra financí Janise Varufakise ohrožuje odmítnutí prodloužit program o dny či týdny tak, aby se mohlo referendum uskutečnit, demokratickou důvěryhodnost euroskupiny.

Ve Frankfurtu se dál jedná 

Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna řekl, že Řecko nedalo dalším členům euroskupiny jinou možnost, než hlasovat proti prodloužení záchranného programu. Náhlé oznámení referenda bez informování partnerů nejen všechny překvapilo, ale otřáslo i důvěrou v Řecko. Řecká delegace podle něj nejprve v pátek odešla uprostřed jednání a pak premiér oznámil referendum a zároveň doporučil obyvatelům, aby hlasovali proti záchrannému programu, který ještě nebyl ani dokončen.

Ve Frankfurtu nad Mohanem má v neděli k situaci zasedat rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB), v jejíchž rukou je podle komentářů nyní osud Řecka.

„Řecko je a má zůstat členem eurozóny,” řekl Tusk. Dodal, že jedná s představiteli zemí o udržení celistvosti zóny o 19 zemích poté, co podle Reuters 18 ministrů financí jednalo v Bruselu bez svého řeckého partnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám