Hlavní obsah

Francouzský islamista uřízl hlavu svému zaměstnavateli

– Paříž • Aktualizováno

Francouzský islamista zaútočil v pátek na průmyslový závod u Lyonu na jihovýchodě země, kde s dodávkou najel do propanbutanových lahví a způsobil explozi. Předtím zavraždil svého zaměstnavatele, kterému uřízl hlavu a pověsil ji na plot objektu s černými vlajkami Islámského státu (IS). Policie pachatele zadržela. Francouzské úřady hovoří o teroristickém útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník nechal v továrně tělo s uříznutou hlavou a vlajku džiháduVideo: Reuters

 
Článek

Zadrženým údajným útočníkem je 35letý Yassin Sahli, který zatím neměl záznam v trestním rejstříku, ale policie ho zařadila mezi sledované osoby v letech 2006 až 2008 pro podezření, že se dal na cestu radikálního islámu.

Pětatřicetiletý Sahli se živí jako řidič a žije na předměstí Lyonu. Rozhlasová stanice Europe 1 údajně hovořila s jeho manželkou, která řekla, že ráno šel normálně do práce, ale odpoledne se už nevrátil. Tvrdila, že doposud žili se svými třemi dětmi jako normální muslimové. Podle agentury AFP ji policie již zadržela kvůli výslechu společně se sestrou pachatele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Vyšetřovatelé na místě útoku

Zabitým je 50letý majitel místní firmy, jejíž dodávku Sahli použil k útoku. V areálu americké společnosti Air Products v obci Saint-Quentin-Fallavier, kde se mohl volně pohybovat, Sahliho zadrželi zasahující hasiči, kteří jej pak předali policii.

Někteří analytici v médiích vyjádřili pochybnosti, zda lze událost skutečně kvalifikovat jako teroristický čin. Šlo podle nich možná o kriminální akt osobní msty, který pachatel "okořenil" módním prostředkem teroristů. Uříznutí hlavy, které extremisté na Blízkém východě a v severní Africe používají zcela běžně, je ve Francii premiérou.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Policie u továrny, kde bylo nalezeno tělo bez hlavy

K útoku se již vyjádřil prezident François Hollande, který kvůli incidentu odjel předčasně ze summitu v Bruselu a na odpoledne svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Po něm oznámil, že zvýšil na tři dny pohotovost kvůli možné teroristické akcí v lyonského regionu na nejvyšší stupeň. Zároveň vyzval národ "k jednotě před terorismem".

Premiér Manuel Valls krátce po útoku nařídil zvýšenou pohotovost ve všech podobných objektech v kraji. Místo exploze navštívil ministr vnitra Bernard Cazeneuve, podle něhož byl nalezený mrtvý muž "zavražděn a odporně připraven o hlavu".

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Francouzský policista uzavírá areál továrny

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hollande také hovořil s tuniským prezidentem Kaídem Sibsím v souvislosti s dnešním masakrem turistů, který si v Tunisku vyžádal desítky mrtvých. [celá zpráva]

Útok u Lyonu oživil obavy, které v zemi vyvolaly lednové útoky tří ozbrojených islamistů, kteří v Paříži zavraždili 17 lidí. Ve Francii platí od té doby zvýšená bezpečnostní opatření, na kterých se v ulicích podílí i armáda. Úřady vypracovaly seznam 1750 lidí, které podezřívají z napojení na islamisty. K pátečnímu útoku se ale nepřihlásila žádná organizace.

V poslední době francouzská policie zatkla několik osob pro podezření, že plánovaly atentáty. Například v dubnu zadržela alžírského studenta, který se prý jménem islámu chystal střílet na Židy na jednom pařížském předměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám