Hlavní obsah

Příměří na Ukrajině porušují obě strany, upozornila Merkelová

Brusel/Kyjev

Obě strany ukrajinského konfliktu porušují příměří, upozornila ve čtvrtek večer na okraj summitu EU německá kancléřka Angela Merkelová. Dodala, že separatisté tak činí častěji.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Příslušníci ukrajinské jednotky pálí z granátometu.

Článek

„Na základě zpráv speciální monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě jsme došli k závěru, že příměří porušují obě strany, ale separatisté to dělají častěji,“ uvedla podle Ukrajinské pravdy Merkelová a dodala: „Dnes jsme nemluvili o Ukrajině a Rusku.“

Summit bude ukrajinskou krizi probírat v pátek. OBSE varovala, že situace nahrává pašerákům lidí, protože podle OSN opustilo své domovy 1,3 miliónu osob.

Čtvrteční zpráva OBSE informovala o tom, že se v zóně u hranic pod kontrolou ukrajinských vládních sil přesouvaly tři nákladní automobily s minomety ráže 120 mm a zaregistrován byl i přesun čtyř tanků, tedy zbraní, které měly být od linie dotyku staženy.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Příslušníci ukrajinských ozbrojených složek projíždějí na transportéru Avdijivkou.

Střety sílí

Během posledního týdne prudce vzrostl počet střetů na linii dotyku, přičemž obě strany používají těžké zbraně. Tiskové středisko protiteroristické operace ATO v pátek uvedlo, že separatisté za posledních 24 hodin ostřelovali pozice ukrajinských vojsk 86krát. Většina těchto případů byla zaznamenána u Doněcku, i když střety pokračovaly také u Šyrokyna a Mariupole na březích Azovského moře.

Předměstí Doněcku Pisky a nedalekou obec Marjinku ostřelovali separatisté z minometů ráže 82 a 120 mm. Z minometů ráže 120 mm, které měly být podle minských dohod staženy od linie dotyku, stříleli vzbouřenci u Ščastje a Stanyce Luhanské, z houfnice ráže 152 mm stříleli na Šyrokyno.

V pátek ráno bylo zaznamenáno dalších deset útoků.

Separatisté ráno údaje o palbě ukrajinských sil nezveřejnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám