Hlavní obsah

Británie: Dementní řidiči jsou nebezpeční jako střelci

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolit řidiči trpícímu demencí, aby usedl za volant, je stejné jako nechat ho, aby se volně toulal po ulicích s nabitou střelnou zbraní v ruce. Toto varování bylo podle britského listu The Daily Telegraph určeno pro konferenci Britské lékařské asociace (BMA) v Liverpoolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

S varováním přišel doktor Peter Holden. Nedostatečná veřejná doprava podle něj nedává lidem trpícím demencí jinou možnost, než aby dál řídili.

Když dojde k nehodě, její zdravotní příčina se snadno ztratí, protože policie se nyní zkoumáním demence při nehodě nezabývá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problém je to i pro lékaře. „Nemáme jeden test na demenci, jsou však čtyři či pět jiných, jež můžete provést a které – když se jejich výsledky dají dohromady – vás pravděpodobně mohou na demenci upozornit,“ prohlásil Holden.

Jak podotkl, obvodní lékař se za rok setká v průměru s pěti či šesti pacienty, kteří by právě kvůli této zákeřné poruše mohli za volantem způsobit tragickou nehodu.

Proto je podle něj třeba vytvořit systém podávání informací o riziku demence.

Rozhodnutí, že pacient trpí touto poruchou, což by mohlo vést ke ztrátě řidičských průkazů, by však podle něj nemělo ležet v rukou běžných lékařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám