Hlavní obsah

Vatikánský kardinál měl zneužít stamilióny ze státní kasy

– Vatikán
Právo, znk

Vatikánský kardinál je podezřelý z toho, že přesměroval 30 miliónů eur (asi 800 miliónů korun) z italské státní kasy určených pro dětskou nemocnici na záchranu ústavu vlastněného církví, aniž by o tom informoval papeže Františka.

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Giuseppe Versaldi

Článek

Podle italských vyšetřovatelů se kardinál Giuseppe Versaldi loni dohodl s Giuseppem Profitim, bývalým ředitelem římské nemocnice Bambino Gesù, že 30 z 80 miliónů eur určených italským Senátem klinice půjde na záchranu ústavu na léčbu kožních nemocí (IDI) vlastněného církví v hlavním městě.

IDI byl v té době pod nucenou správou se ztrátou více než 600 miliónů eur a hrozilo mu zavření, napsal deník La Stampa.

Podle odposlechů se Versaldi s Profitim loni v únoru dohodli, že se před papežem, s nímž se měli zrovna potkat, o operaci nezmíní.

„Pomlč o tom, že těch třicet miliónů šlo IDI. Řekni jen, že stejně jako v minulých letech kromě těch padesáti dostal Bambino Gesù dalších třicet bez účelového vázání,“ napomenul Versaldi, tehdy předseda prefektury pro ekonomické záležitost Svatého stolce, po telefonu Profitiho. „Je mi to jasné, jinak bychom to museli vysvětlovat,“ ujistil ho šéf Bambino Gesù.

Reklama

Výběr článků

Načítám