Hlavní obsah

Ve Francii spustili na vodu největší výletní loď na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saint-Nazaire

Největší výletní loď všech dob dokončují stavitelé ve Francii. Mohutné plavidlo Harmony of the Seas spustili úspěšně na vodu v pátek v loděnici Saint-Nazaire na západě země. Loď urazila dva kilometry dlouhou trasu do doku, kde bude dokončena. Vyplout na širé moře má začátkem příštího roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Stavba největší výletní lodě na světě

 
Článek

Výletní loď je dlouhá 362 metrů, má šestnáct palub a pojme až 6 360 cestujících a 2 100 členů posádky. Šířka lodi je 66 metrů, výška 70 metrů. Doposud největší plavidlo Queen Mary 2 je o dvacet metrů kratší.

„I nás samotné tyto rozměry udivují,“ tvrdí podle webu L'Usine Nouvelle představitelé loděnice STX France se 150letou tradicí.

Kromě téměř 2 800 apartmánů a 20 restaurací nebudou na lodi chybět dvě lezecké stěny, ledové kluziště, basketbalové hřiště a menší hřiště na golf. Komíny, kabiny, obchody, divadlo, restaurace, bazény, tobogany jsou stále ještě před dokončením.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Harmony of the Seas

Plavidlo v ceně téměř miliardy eur, v přepočtu okolo 27 miliard korun, si objednal v prosinci 2012 lodní dopravce RCI, filiálka americké skupiny Royal Caribbean Cruises Ltd. (RCCL).

Práce začaly v září 2013 a mají skončit v únoru 2016. Na projektu pracuje 2 500 lidí.

První plavba do Itálie

První velká plavba po dokončení se má uskutečnit z Barcelony do Říma, Harmony of the Seas posléze ale zastaví také v Londýně, odkud vyrazí dál na Floridu, napsal server listu Daily Mail. Přespříští zimu už by s turisty měla brázdit vody Karibiku.

Po zkušebních plavbách bude loď předána klientovi v dubnu 2016.

Anketa

Vybrali byste si dovolenou na takové lodi?
Ano
29,7 %
Ne
70,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7082 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Costa Concordia doplula do Janova. Rozřežou ji

Tisíce lidí sledovaly v neděli v Janově, jak tam přivlekli vrak lodě Costa Concordia. Závěrečný obtížný manévr v přístavu s vrakem provedlo osm remorkérů.

Costa Concordia vezla pro mafii kokain

Výletní loď Costa Concordia, která před třemi lety havarovala u italského ostrova Giglio, vezla množství kokainu. Drogy patřily obávané kalábrijské mafii...

Výběr článků

Načítám