Hlavní obsah

Čínská státní banka je v Itálii podezřelá z praní špinavých peněz

Řím

Italská prokuratura hodlá obvinit skupinu téměř tří set lidí a čínskou státní banku z rozsáhlého praní špinavých peněz. Oznámila to v sobotu italská agentura ANSA. Mezi podezřelými jsou čtyři vysoce postavení manažeři italské odbočky Bank of China, jednoho z pěti největších čínských bankovních ústavů, který je ve vlastnictví státu.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Obvinění má být založeno na vyšetřování policie ve Florencii, která se údajně dostala na stopu 4,5 miliardy eur (123 miliard korun) získaných z vydírání, prostituce, otrocké práce a daňových úniků. Peníze byly během čtyř let posupně odesílány do Číny prostřednictvím peněžních převodů přes Bank of China.

Italské úřady se podle ANSA pokoušely požádat Čínu o právní pomoc, ale žádost zůstala bez odpovědi. V okamžiku, kdy peníze opustily Itálii, slehla se po nich zem, napsala italská agentura.

Žádost o stíhání musí posoudit italský soud, což může trvat i několik měsíců. Prokuratura čínskou banku podezírá, že o podvodných transakcích neinformovala úřady. K bankovním operacím docházelo v letech 2007-10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám