Hlavní obsah

Tisíce vojáků, rozpočet čtvrt miliardy. V Belgii rekonstruovali slavnou bitvu u Waterloo

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Účastnit se bitvy, prolévat krev a třeba i umírat. To byla pro vojáky před dvěma staletími čest. Alespoň tak jim to velitelé stále vtloukali do hlav.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Belgii rekonstruovali slavnou bitvu u WaterlooVideo: Reuters

 
Článek

„Bojoval u Slavkova. Hle, hrdina!“ Zhruba těmito slovy prý Napoleon motivoval své vojáky před slavnou bitvou na Moravě v roce 1805. A nejinak tomu bylo před jeho posledním, ovšem již tragickým vojenským vystoupením u belgického Waterloo.

Na její dvousté výročí se tento týden vzpomínalo velkou rekonstrukcí bitvy, které se zúčastnilo i přes 200 Čechů, členů Středo-evropské napoleonské společnosti (C.E.N.S.).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rekonstrukce bitvy u Waterloo Video: Reuters

Foto: Reuters

Rekonstrukce bitvy u Waterloo

Čeští vyznavači vojenské historie vystoupili v Belgii vesměs ve francouzských uniformách, a protože jsou znalci dobového velení, často jsou na velitelských postech. Menší část z nich byla v uniformách rakouských.

Foto: Yves Herman , Reuters

Waterloo znamenalo definitivní porážku Napoleona.

U Waterloo se čeští kyrysníci potkali i se skutečným potomkem císaře Napoleona, který zde před 200 lety prohrál nejen bitvu, ale celou životní dráhu. Napoleonův potomek se také setkal s potomky britských a pruských důstojníků, kteří císaře porazili.

Bez Rusů a s masivním rozpočtem

Do vzpomínky na historickou událost se ale promítá i současná politika. „Ruskou armádu pořadatelé odmítli, a to nejen od nás,“ doplnil Miroslav Jandora ze společnosti Austerlitz, která organizuje ukázky bojového umění.

A i když žijeme v 21. století, je bitva nejen otázkou obrovského množství peněz, ale také odříkání a cti vojáků.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Herec Alan Larsen jako anglický vojevůdce vévoda z Wellingtonu

Foto: Charles Platiau, Reuters

Rekonstrukce francouzského útoku

„Rozpočet bitvy, do níž pořadatelé proti sobě postavili celkem 4200 pěšáků a dělostřelců včetně 300 jezdců, představuje pro nás až neuvěřitelnou sumu 10 miliónů eur (více než 270 miliónů korun). Při pořádání a organizaci dvoustého výročí bitvy u Slavkova v roce 2005 jsme měli rozpočet devět miliónů a na bitevní ukázky se neplatilo vstupné,“ říká Jandora.

„Belgický rozpočet by pro každoroční běžné ukázky bitvy u Slavkova (s tisícovkou vojáků) vystačil na pořádání 140 akcí. Takže při současných cenách bychom poslední cent na rozpočet bitvy utratili až 30. listopadu 2155,“ vypočítává spoluorganizátor bitevní ukázky na bojišti u Slavkova.

Foto: Yves Herman, Reuters

Napoleona ztvárnil Francouz Frank Samson

Foto: Yves Herman, Reuters

Polní tábor u bojiště

„Vojáci v Belgii, kteří pochopitelně tráví na bitevním poli několik dnů, mají nárok na jednu menáž denně. Kromě toho dostanou 14 eur na přilepšenou, střelný prach, seno, slámu a dřevo do tábora. A to opravdu není na vyskakování. Jednoduše řečeno – jsou to opět hrdinové,“ dodává jen s lehkou nadsázkou Jandora.

U Waterloo divák zaplatil 6,75 eura za parkovné, místo na tribunu za každou bitvu přišlo na 58 eur (1600 korun), na stání 15,75 eura a za vstup do tábora vojáků se také platilo – 6,75 eura.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Vojenské šiky při rekonstrukci francouzského útoku u Waterloo

„Samozřejmě je to velká událost. Od středy je ve Waterloo a širokém okolí vyhlášen třetí stupeň nebezpečí teroristické hrozby ze čtyř. Stovky federálních policistů, helikoptéry, odstřelovači a stíhačky v pohotovosti…Pro ČR je čest, že členem nejužšího štábu je i prezident C.E.N.S. Jakub Samek, který na místě zároveň dolaďuje podrobnosti se zahraničními účastníky na zimu na akci Austerlitz 2015, tedy k 210. výročí moravské bitvy,“ dodal Jandora.

Středoevropská napoleonská společnost byla založena 18. ledna 2003 a od 17. ledna 2015 tvoří 36 jednotek (asi 500 členů) z České republiky, Slovenska, Polska, Rakouska, Maďarska a Litvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám