Hlavní obsah

Tři sestry z Británie se s devíti dětmi dostaly do Sýrie

Londýn

Tři sestry z britského Bradfordu a jejich devět dětí se dostaly ve dvou skupinách do Sýrie. Stanici BBC to oznámil jeden z pašeráků lidí, kteří se pohybují na turecko-syrské hranici. Británie po skupině vyhlásila pátrání v úterý.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Zdrcení manželé zmizelých žen na úterní tiskové konferenci

Článek

Khadija, Sugra a Zohra Dawoodovy vycestovaly s dětmi do Saúdské Arábie 28. května a naposledy byly viděny v hotelu v Medíně. Měly se vrátit do Británie, ale neučinily to. Manželé s dětmi hovořili telefonicky naposledy 8. června.

Reportér BBC měl poblíž turecké hranice se Sýrií možnost hovořit s jedním z převaděčů, který pracuje pro Islámský stát. Skupina se prý rozdělila na dvě a jedna část přešla hranici ve středu, druhá o den později. Jedna ze sester později informovala rodinu, že je v Sýrii, i když neřekla kde.

Návrat z Islámského státu neexistuje

Pokud se ženy s dětmi dostaly na území, které má pod kontrolou Islámský stát, nebudou se podle BBC moci vrátit. Jeden z pašeráků reportérovi stanice řekl, že bojovníci IS zabili na 400 lidí, kteří se pokusili o dezerci. Na území ovládaném touto skupinou je prý drženo 200 žen v domácím vězení.

Bratr tří sester podle britských úřadů zřejmě bojuje v řadách Islámského státu (IS).

Manželé oznámili, že se ženy pokusily vycestovat už v březnu. Protože je policie vyslýchala, nestihly letadlo.

Manželé Khadije a Sugry jsou z rozhodnutí žen odejít do Sýrie v šoku. Zohřin manžel žil odloučeně od rodiny a sedm měsíců už je v Pákistánu.

Všechny radikální skupiny, které bojují v Sýrii, zaměstnávají vlastní pašeráky. Za peníze přes hranici převádějí lidi a převážejí zbraně i peníze. Turečtí pohraničníci sice na lidi přecházející hranici nelegálně občas střílejí, ale pašeráci se s nimi většinou domluví.

Úřady odhadují, že do Sýrie a sousedního Iráku vycestovalo ve snaze připojit se k radikálům z IS už více než 700 britských občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám