Hlavní obsah

Mír v Evropě končí, varuje polský ministr obrany

Varšava

Konflikty a krize u bran evropského kontinentu ukazují, že léta míru v Evropě skončila. Podle agentury AFP to ve čtvrtek prohlásil polský ministr obrany Tomasz Siemoniak na tiskové konferenci, kterou uspořádal společně s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenského cvičení NATO v Polsku se účastní pět tisíc vojákůVideo: Reuters

 
Článek

„My politici a média bychom měli našim veřejnostem říci, že období míru v Evropě po skončení studené války je minulostí,” řekl ministr v Žagańi na jihozápadě Polska, kde spolu se Stoltenbergem a s ministry obrany Německa, Norska a Nizozemska sledoval první velké cvičení nových sil velmi rychlé reakce NATO (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF).

„Hrozby kolem Evropy jsou stále četnější: rusko-ukrajinská krize, skupina Islámský stát, celková krize na severu Afriky. Náš evropský blahobyt se nám nepodaří ubránit, pokud neuděláme víc pro naši bezpečnost,” dodal Siemoniak.

Stoltenberg před novináři řekl, že ministři obrany členských států Severoatlantické aliance se příští týden budou zabývat možným přemístěním zbraní Aliance do střední Evropy. Tento projekt již vyvolal v Moskvě kritiku, stejně jako úvahy o přesunutí střel protiraketové obrany aliance na východ.

„Rozhodnutí ještě nepadlo. S našimi spojenci pracujeme na otázce přemístění výzbroje. Bude se o tom diskutovat příští týden na ministerské schůzce NATO,” uvedl generální tajemník Aliance.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Tank NATO pálí při cvičení v Polsku

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý oznámil, že ruský jaderný arzenál letos posílí více než 40 nových mezikontinentálních střel schopných podle něj proniknout jakoukoli protiraketovou obranou. [celá zpráva]

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

vyloďování kolového transportéru při cvičení NATO v Polsku

Hrotové síly NATO cvičily

Na první velké cvičení VJTF se podle AFP od minulého týdne do Polska sjelo kolem 2100 vojáků z Česka, Belgie, Litvy, Maďarska, Německa, Nizozemska, Norska, Polska a USA. O vytvoření těchto sil se rozhodlo na summitu NATO v dubnu loňského roku. V případě ohrožení některé členské země by první části VJTF měly dokázat na jejím území zasáhnout během několika dní.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Vrtulníky americké armády UH-60 Blackhawk na cvičení NATO v Polsku

ČR přislíbila do sil 1500 vojáků, prvními bylo 150 příslušníků 601. skupiny speciálních sil.

Hrotové síly se ustavily loni v reakci na ukrajinskou krizi.

Anketa

Obáváte se vojenského konfliktu na území Evropy v následujících letech?
ano
92,5 %
ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 11393 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám