Hlavní obsah

Kosovského expremiéra zadrželi na letišti ve Slovinsku

Právo, DPA, vpl
Lublaň

Ramushe Haradinaje (46), někdejšího kosovského premiéra, zadrželi ve čtvrtek na letišti ve slovinské Lublani na základě mezinárodního zatykače vydaného Srbskem v roce 2006. O dalším postupu rozhodne soudce ve městě Kranj.

Foto: Profimedia.cz

Ramush Haradinaj

Článek

Haradinaje, bývalého velitele povstalecké Kosovské osvobozenecké armády UCK a nynějšího poslance parlamentu, zbavil Mezinárodní trestní tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii ve dvou zdlouhavých procesech obvinění z válečných zločinů na srbských civilistech v kosovské válce v letech 1989 až 1999. Srbové tvrdí, že lidé kolem Haradinaje zlikvidovali celkem devatenáct svědků.

Další klíčový svědek údajně spáchal sebevraždu a kosovský Albánec Shefquet Kabashi odmítl svědčit i prostřednictvím telemostu z New Yorku. „Nechci ohrozit svou rodinu, která žije v Kosovu,“ řekl a nechal se odsoudit za pohrdání soudem. Kutima Berishu (32) v únoru 2007 přejel a smrtelně zranil mercedes s neznámým řidičem poté, co se sešel se zástupci haagské prokuratury. Klíčový svědek označovaný jako PW-80 prý spáchal sebevraždu.

Haradinaj, známý pod přezdívkou Rambo, v autobiografické knize Příběh o válce a míru napsal: „Likvidoval jsem srbské policisty, zabíjel srbské civilisty a neposlušné Albánce. Už jako dítě jsem pochopil, že albánský a kosovský problém lze vyřešit pouze silou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám