Hlavní obsah

Zastavte příliv uprchlíků, jinak vyrostou další ghetta, zní z předvolebního Dánska

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lars Lokke Rasmussen (51) vykreslil dostatečně dramatický obraz. „Příliv uprchlíků musí být zbrzděn. Bezodkladně a důrazně,“ varoval lídr dánské opozice a šéf liberální strany Venstre. Jinak se podle něho Dánsko stane semeništěm paralelních světů, vyrostou další ghetta, rozmůže se zločinnost.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Problém přistěhovalců ovládl dánské volby.

Článek

„Pokud si mě zvolíte, svolám hned zasedání sněmu – Folketingu. Ta záležitost nesnese odklad až po parlamentních prázdninách,“ slíbil.

Strany se před čtvrtečními volbami do Folketingu předhánějí v tom, kdo víc přitvrdí vůči běžencům a přistěhovalcům. Kampaň vyznívala tak vyhroceně, protože se očekávaly těsné výsledky.

Blok levého středu sociálnědemokratické premiérky Helle Thorningové-Schmidtové (48) si v průzkumech vedl takřka shodně s konzervativním uskupením Rasmussena, jejího předchůdce ve státní kanceláři v letech 2009 až 2011. Aby Rasmussen vládl, potřebuje podporu krajně pravicové Dánské lidové strany (DF).

„Ministerská předsedkyně změnila naši zemi v magnet pro běžence,“ opakoval Rasmussen v narážce na fakt, že ve statistice zemí Evropské unie podle počtu imigrantů na jednoho obyvatele Dánsko poskočilo z desátého na páté místo.

Vláda se brání: Jsme přísní až dost

Vláda namítá, že počátkem roku zavedla náročnější pravidla pro přistěhovalce a po 12 letech zostřila podmínky pro azyl. Nejdále zašla pochopitelně DF.

Únorový útok v Kodani, při němž střelec Omar Abdel Hamid el-Hussein napadl střelbou kulturní centrum s uměleckou kavárnou Krudttonden a synagogu, sice nijak neznásobil její oblibu, avšak spolupodepsal se na tom, že téma přistěhovalců se stalo suverénně nejdiskutovanějším.

Přetahovaná o voliče pravice

„Nechceme tady žádné cizince, vůbec nikoho,“ řekl listu Süddeutsche Zeitung Martin Henriksen (36), mluvčí strany pro otázky integrace, s tím, že běžence, kteří už do země vstoupili, by úřady měly ihned odeslat buď do vlasti, nebo do táborů v sousedních zemích. „Silní mladí Afričané u nás přebývají, doma chybějí,“ zdůraznil.

Aktivisté DF rozdávali letáky s fotografií člunu přeplněného běženci, který z posledních sil míří k nápisu Příští stanice Frederiksberg, což je město poblíž Kodaně, v němž podíl přistěhovalců roste nejpronikavěji.

Liberálové z Venstre v obavách, že jim DF přímo před očima odláká stoupence, doporučují, aby povolení k pobytu získal jen cizinec, který v kurzech obstojně zvládne dánštinu a pracuje.

A tak jedině sociální demokracie si z přistěhovalců neudělala vývěsní štít. Premiérka „prodává“ především úspěšnou ekonomiku a chce využít jejího zotavení ke zvýšení sociálních výdajů.

Imigrantů přibývá
Loni dorazilo do 5,6miliónového království 14 800 utečenců
To je takřka dvakrát tolik než v roce 2013
Každý desátý obyvatel je přistěhovalec nebo potomek imigrantů
Jsou definováni jako lidé narození v Dánsku migrantům nebo rodičům bez dánského občanství
Dvě třetiny z nich jsou Iráčané, Somálci, Pákistánci, Iránci, Thajci či Syřané

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám