Hlavní obsah

Putin otevřel Vlastenecký park, ruským dětem v něm dají do ruky granátomet

Moskva

Vlastenecký park, který je rozsáhlým vojenským muzeem, výstavištěm a konferenčním střediskem zároveň, otevřel v úterý slavnostně ruský prezident Vladimir Putin. Komplex schopný pojmout desítky tisíc návštěvníků, kde si děti mohou vzít do ruky granátomet, vylézt si na tank a zhlédnout rekonstrukce slavných bitev, se nachází ve městě Kubinka zhruba hodinu západně od Moskvy, uvedl britský list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Moskvy otevřeli zábavní Vlastenecký park s vojenskou technikouVideo: Reuters

 
Článek

Zábavní park se podle prezidenta Putina má stát „důležitou součástí vojensko-vlastenecké práce s mladými lidmi“.

Putin ho slavnostně otevřel u příležitosti zahájení zbrojního veletrhu Armija 2015, kdy také oznámil dodávku čtyř desítek mezikontinentálních balistických střel pro ruské jaderné síly a připomněl, že Rusové vyvíjejí další moderní zbraně, které „nemají ve světě srovnání“. [celá zpráva]

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Výstava vojenské techniky v Kubince

Komplex, na němž bude stát i několik hotelů, takže v něm hosté mohou strávit hned několik dní, ještě není hotov. Dokončen má být za dva roky a podle listu Kommersant přijde ministerstvo obrany na 20 miliard rublů (devět miliard korun).

Kromě toho, že si návštěvníci mohou potěžkat v rukou granátomety a zblízka obdivovat těžkou techniku a zbraně včetně raketových systémů, budou se moci projet v tanku a zastřílet si z nejrůznějších zbraní.

Foto: Maxim Shemetov , Reuters

Slavnost doprovodil i ukázkový let vojenských vrtulníků Mi-28

Chirurg proti Američanům

Slavnostního otevření se kromě zástupce pravoslavné církve zúčastnil i šéf motorkářského gangu Noční vlci a Putinův obdivovatel Alexandr Zaldostanov přezdívaný Chirurg.

„Když se dívám na všechny tyto věci, jsem na Rusko hrdý a uvědomuji si, že máme čím Američanům odpovědět. Nedovolili by si stisknout tlačítko. V sovětské éře byla armáda vzdálená věc, teď ale všichni cítíme, že k ní mám blíž. Armáda se ukazuje v romantické podobě, a to je podle mě dobře. Když nebudeme své děti vzdělávat, pak to za nás udělají Američani, jako to udělali na Ukrajině,“ prohlásil.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Děti si mohou zblízka prohlédnout nejrůznější zbraně.

Pravoslavný kněz označil park za „dar ruským občanům“. „Děti by sem měly přijít, hrát si se zbraněmi, vyšplhat na tank a vidět všechnu tu nejmodernější technologii,“ dodal.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

V Kubince je k vidění i mobilní raketový systém Iskander

Putin během zahájení uvedl, že by se Rusové neměli pořád vracet k temným stránkám svých dějin, ale raději se soustředit na vojenské úspěchy, ať už to bylo v carské nebo sovětské éře.

Guardian v té souvislosti poznamenal, že stánky se suvenýry nabízely nejen předměty vztahující se k současné hlavě federace, ale třeba také magnetky s Josifem Stalinem a Lavrentijem Berijou, obávaným šéfem Stalinova bezpečnostního aparátu a vykonavatelem čistek. A také obaly na iPhony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám