Hlavní obsah

Pilot Lubitz do poslední chvíle uvažoval i o jiné sebevraždě než v letadle

Berlín

Kopilot Andreas Lubitz, který v březnu úmyslně narazil s letadlem společnosti Germanwings do masívu ve francouzských Alpách, ještě krátce před osudným letem zjišťoval, jak si opatřit smrtelně jedovaté látky. Zřejmě uvažoval nad jinými možnostmi, jak ukončit život. Uvedl to v pátek düsseldorfský státní zástupce Christoph Kumpa, který tak potvrdil informace deníku Süddeutsche Zeitung.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz během půlmaratónu v roce 2009

Článek

Lubitz, jenž podle dostupných informací trpěl psychickými i zrakovými problémy a mohl mít sebevražedné sklony, na internetu hledal způsoby, jak si opatřit kyanid draselný (cyankáli), diazepam a smrtelné kombinace léků.

Podle německých vyšetřovatelů 27letý pilot rovněž ještě den před tragédií z 24. března do vyhledávače svého počítače zadal pojem „living will", což je předem sepsaný projev vůle ohledně léčebného postupu v situaci, kdy už vážně nemocný člověk není schopen komunikovat s lékaři.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání místa havárie Airbusu A320Video: Reuters

Francouzský prokurátor Brice Robin ve čtvrtek oznámil, že Lubitz měl potíže se zrakem a obával se, že o něj zcela přijde nebo že problémy s viděním ohrozí jeho zaměstnání. V posledních pěti letech do březnové nehody Airbusu A320 ve francouzských Alpách se obrátil na 41 lékařů, včetně několika psychiatrů. [celá zpráva]

Lubitz podle vyšetřovatelů využil před nehodou odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se zamkl a zahájil klesání, které skončilo nárazem letadla do hor. Všech 150 lidí na palubě letounu směřujícího z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo.

První pohřby

V úterý začal převoz ostatků obětí z Marseille do zemí, odkud pocházely. Těla desítek německých obětí dorazila do vlasti ve středu a v pátek se mají konat první pohřby. V pondělí má do Španělska odletět speciál s rakvemi španělských obětí neštěstí.

Vyšetřující soudci by mohli obvinit Germanwings, potažmo její mateřskou firmu Lufthansa, z neúmyslného zabití všech lidí na palubě. Učinit by tak mohli v případě, že se dostatečně prokáže její odpovědnost a liknavý přístup k lékařskému dohledu nad piloty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám