Hlavní obsah

Ruská vláda bije na poplach, v zemi prudce roste úmrtnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Za první letošní čtvrtletí se úmrtnost v Rusku proti loňskému období zvýšila o 3,7 procenta. O napravení situace se zasazuje premiér Dmitrij Medvěděv, který podle agentury TASS nechal vypracovat komplexní celostátní program. Zatím se bude situace monitorovat.

Foto: Profimedia.cz

Chirurgické oddělení v ruském Petrohradu

Článek

Experti spíše spekulují o tom, co je příčinou. Důvodem těchto spekulací je skutečnost, že nemají přesnější informace o tom, v jakých věkových skupinách úmrtnost vzrostla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle některých mohou být příčinou potíže ve zdravotnictví a špatná sociální situace některých regionů. Ekonomická krize související s poklesem cen ropy a západními sankcemi však zřejmě důvodem nebude, tak brzy by se propad neprojevil jako naposledy po krizi v 90. letech.

„Touha spojit tuto nepříznivou statistiku s ekonomickou krizí nebo reformou zdravotnického systému je neoprávněná,“ tvrdí Ala Tyndiková z vládou ustaveného vědeckého ústavu pro ekonomiku a národní správu.

Ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová však přičítá vyšší úmrtnost neuspokojivé epidemiologické a hygienické situaci. Zdravotnická statistika vykazuje zejména nárůst úmrtnosti na chřipku, zápal plic a jiné respirační choroby. Počet úmrtí na tyto nemoci se v Rusku navzdory očkování v poslední době zvýšil o čtvrtinu.

Někteří poukazují na stárnutí populace. V řadě oblastí, zejména na jihu a východě Sibiře a na severním Kavkazu, se navíc snižuje porodnost. Klesá i počet žen v plodném věku.

Svůj vliv má i alkoholismus a drogová závislost, která v Rusku nabyla epidemických rozměrů.

Odchází oslabená válečná generace

Jiní demografové však poukazují na skutečnost, že délka života se v poslední dekádě prodlužovala, takže početně narostla nejstarší skupina obyvatel. „Ti, kteří dříve umírali v 70 letech, se nyní dožili 80 a umírají,“ domnívá se Tyndiková.

Podobně to vidí moskevský demograf Sergej Zacharov. Nejstarší věkovou skupinu (70–75 let) podle něj donedávna tvořila početně oslabená generace lidí narozených za druhé světové války. „Brzy je vystřídá mnohem početnější generace těch, kteří se narodili v 50. letech, a to povede k nárůstu úmrtnosti navzdory prodlužování délky života,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám