Hlavní obsah

Vojenský airbus zřícený u Sevilly měl problémy se třemi ze čtyř motorů

Paříž

Nákladní vojenský letoun Airbus A400M, který se začátkem května zřítil u Sevilly na jihu Španělska, měl problémy s výkonem u třech ze svých čtyř motorů. Uvedla to ve středu společnost Airbus s odvoláním na výsledky analýz španělských vyšetřovatelů havárie, při níž zahynuli čtyři z šesti členů posádky.

Foto: Marcelo del Pozo, Reuters

Letoun Airbus A400 ve vzduchu

Článek

„Motor jedna, dva a tři ztratily po vzletu výkon a nereagovaly na pokusy, kterými se posádka pak snažila jejich výkon ovládat,” cituje společnost vyšetřovatele. Jejich poznatky odpovídají problémům, před kterými výrobce Airbus varoval krátce po havárii všechny uživatele tohoto typu stroje.

Společnost s odvoláním na analýzy údajů z černých skříněk letounu zdůraznila, že ostatní systémy letouny fungovaly normálně a že za osudného zkušebního letu nebyly kromě výkonu motorů žádné jiné problémy. Již dříve oznámila, že pokračuje ve zkušebních letech.

Evropské motory

Stroje jsou vybaveny evropskými motory EuroProp International TP400-D6, které byly vybrány pod tlakem evropských vlád, i když motory Pratt & Whitney Canada PW 180 byly považovány za lepší.

Havárie byla první fatální nehodou turbovrtulového transportního letounu A400M, který začal Airbus dodávat zákazníkům v roce 2013.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa neštěstí u Sevilly, kam se zřítil armádní letounVideo: Alejandro Ortega, Manu del Pino, Reuters

Osm členských zemí Severoatlantické aliance (NATO) si už objednalo více než 190 těchto letadel, které nahradí stárnoucí letouny Hercules. Vývoj nového letadla stál kolem 20 miliard eur (téměř 550 miliard Kč) a byl zatím největším evropským společným projektem v sektoru obrany. Provázely jej ale opakované odklady a náklady projektu byly nakonec podstatně vyšší, než se původně plánovalo.

Od projektu odstoupila Itálie a Británie si kvůli zpožděním pronajala čtyři  americké C-17, které následně odkoupí. Kromě zemí NATO Francie, Německa, Španělska, Turecka a Belgie s Lucemburskem si stroje objednala také JAR a Chile.

Jeden letoun stojí přes 100 miliónů eur (2,7 miliardy Kč). Lety s novým letounem po neštěstí pozastavily například Británie a Německo.

Reklama

Související články

U Sevilly se zřítil vojenský airbus

V sobotu po poledni havaroval ve Španělsku nedaleko Sevilly vojenský Airbus A400M. Letoun spadl krátce po startu poblíž továrny na limonády. Těsně před nehodou...

Výběr článků

Načítám