Hlavní obsah

Proces s exministrem kvůli potlačení povstání začne v Maďarsku znovu

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Bývalý maďarský ministr vnitra z éry komunismu Béla Biszku (94) se může vyhnout vězení. Soud hlavního města Budapešti v pondělí zrušil rozhodnutí soudu nižší instance a nařídil obnovení procesu.

Foto: MTI

Béla Biszku u soudu

Článek

Před rokem byl Biszku odsouzen k pěti letům a šesti měsícům vězení za zločiny, kterých se měl dopustit při potlačování protikomunistického povstání v roce 1956. Tento rozsudek byl budapešťským soudem nyní zrušen a proces začíná od začátku.

V soudní síni se po tomto oznámení ozvaly nesouhlasné pokřiky. „Hanba. Nikdy nebude sedět,“ křičeli někteří z přítomných. Mezi protestujícími byl i poslanec za extrémně pravicovou stranu Jobbik Előd Novák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Biszku byl po potlačení povstání členem nejužšího vedení Maďarské socialistické dělnické strany (MSZMP), které zřídilo represivní složky, jež pronásledovaly účastníky povstání. MSZMP ustavila tzv. Dočasný vykonávací výbor, jenž řídil Vojenskou radu, která měla vydat příkaz ke střelbě do civilistů.

Šestého prosince 1956 se střílelo do civilistů před budapešťským Západním nádražím. O život přišli tři lidé. O dva dny později se střílelo také ve městě Salgótarján, tehdy zahynulo 46 lidí včetně žen a dětí.

Bývalý ministr vnitra všechna obvinění popřel. O střelbě do civilistů prohlásil, že na místě nebyl a žádný rozkaz ke střelbě nevydal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám