Hlavní obsah

Kolín zažil největší evakuaci od války, mezi 20 tisíci lidmi byly stovky invalidů

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Na 20 tisíc lidí evakuovali ve středu dopoledne v Kolíně nad Rýnem, když tam v pátek při stavbě nalezli nevybuchlou bombu. Bylo mezi nimi i 1100 obyvatel domova pro invalidy a důchodce ve čtvrti Riehl. Zavřené zůstaly školy, školky i zoo, která se nachází v evakuační zóně. Odpoledne se podařilo bombu zneškodnit.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Evakuace handikepovaných obyvatel kolínského domova s pečovatelskou službou

Článek

Pyrotechnici nálož zlikvidovali v 15:53, zhruba za dvacet minut. Podle radnice se nyní postupně ruší silniční uzávěry, omezení říční, letecké i železniční dopravy už byla zrušena.

Bomba byla nalezena u Mülheimského mostu přes Rýn. Narazili na ni stavbaři, když se připravovali položit potrubí.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ne evakuaci dohlíželi zdravotníci.

Její zneškodnění bylo naplánováno na středeční odpoledne, kvůli tomu byl přerušen nejen provoz na řece a dráze, ale také uzavřen vzdušný prostor. Mluvčí pyrotechniků Wolfgang Wolf uvedl, že při explozi by bomba vytvořila mohutnou tlakovou vlnu: „Máme tu TNT (trinitrotoluen), který vytváří v širokém okolí tlakovou vlnu, jež může strhávat střechy a vyrážet okna i dveře.”

Podle bulvárního listu Bild a dalších médií šlo o tunovou americkou bombu, rozhlasová stanice Deutsche Welle uváděla, že měla přes dvě stě kilogramů, což by odpovídalo standardní americké pětisetlibrové bombě.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Obyvatelé kolínského domova důchodců při evakuaci kvůli bombě

Po nálezu bomby byla v jejím okolí stanovena kilometrová bezpečnostní oblast. Před zničením proběhla ve středu v devět hodin ráno evakuace hustě obydlených čtvrtí Mülheim a Riehl. Evakuován byl i říční přístav na protějším břehu.

Dočasně přemístěni byli i obyvatelé domova důchodců s pečovatelskou službou. Asi šest set evakuovaných vyžaduje péči. Ředitel zdravotní péče v domově Otto Ludorff uvedl, že evakuace byla pro obyvatele vyčerpávající psychicky i fyzicky, protože je jim v průměru 86 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám