Hlavní obsah

Eiffelovku uzavřeli, zaměstnanci už neunesli agresivitu kapsářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pařížská dominanta, Eiffelova věž, byla v pátek dočasně uzavřena pro veřejnost. Její zaměstnanci vstoupili do stávky na protest proti rostoucímu počtu kapesních zlodějů a jejich agresivitě. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Reuters

Eiffelova věž v Paříži

Článek

Zaměstnanci požadují bezpečnostní garance proti kapsářům, kteří jim neváhají vyhrožovat fyzickým napadením.

Zloději podle nich v okolí 126 let staré věže operují většinou ve čtyř- až pětičlenných skupinách, ale někdy jich v místě jsou tři desítky, a dokonce se mezi nimi strhávají rvačky.

Společnost, která Eiffelovu věž provozuje, v reakci uvedla, že se snaží ve spolupráci s policií věž a okolí zabezpečit a lituje, že zaměstnanci svou stávkou „trestají návštěvníky“.

Podobný protest pracovníků kvůli kapsářům však nezažívají ve francouzské metropoli poprvé. Před dvěma lety odmítli nastoupit do služby zaměstnanci muzea Louvre, kteří si stěžovali na to, že je gangy zlodějů tyranizují. Policie pak ostrahu muzea, které ročně navštíví deset miliónů lidí, posílila.

Paříž loni navštívilo 22 miliónů turistů a zloději se zaměřují hlavně na bohaté návštěvníky z Asie. Podle listu Libération nasadí policie a městská policie přes léto do ulic 26 000 příslušníků, aby dohlédli na veřejný pořádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám