Hlavní obsah

EU půjčí Ukrajině v přepočtu 49 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga

Ukrajina obdrží od Evropské unie půjčku 1,8 miliardy eur (49,2 miliardy korun). Na summitu v Rize se na tom v pátek dohodli představitelé členských zemí Unie. Je to největší půjčka, kterou kdy EU nečlenskému státu poskytla, uvedla stanice BBC.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem (vlevo) a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem

Článek

Peníze mají pomoci s oživením hospodářství Ukrajiny, která se vlivem krize na východě ocitla na pokraji bankrotu. Věřitelé ale předpokládají, že Kyjev zavede ekonomické reformy a protikorupční opatření.

Půjčka byla odsouhlasena na summitu, jehož se zúčastnili i představitelé pěti dalších postsovětských republik, které EU začlenila do programu Východního partnerství – Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie a Moldavska. Unie jim společně s Ukrajinou slíbila granty ve výši 200 miliónů eur (5,5 miliardy korun).

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám