Hlavní obsah

Jih Británie zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejsilnější zemětřesení za posledních osm let zasáhlo v pátek jihovýchodní Británii. Podle britského geologického ústavu BGS mělo sílu 4,2 stupně Richterovy stupnice. Ohnisko bylo v hloubce 15 kilometrů u města Sandwich, které leží nedaleko pobřeží Severního moře. Otřesy pocítili nejen obyvatelé hrabství Kent, ale také Canterbury, Essex nebo Margate, uvedla BBC.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

Nikdo nebyl zraněn a nejsou ani hlášeny žádné škody, uvedla britská média.

Budovy v hrabství Kent se začaly chvět ve 2:52 ráno místního času (3:52 SELČ). ”Vzbudilo nás, když se dům začal otřásat. Hned jsme věděli, že je to zemětřesení. Slyšeli jsme zvláštní hřmot,” řekla Susan Fryová, která žije v přístavním městě Ramsgate.

Theresa Foordova z Eastry u Sandwiche řekla BBC: „Slyšela jsem mohutnou ránu a pak se celý dům začal třást. Talíře padaly ze stěn, dveře se otevíraly, bylo to dost děsivé. Vypadalo, že to trvá věky, ale byly to tři nebo pět sekund.“

Úřady neuvádějí žádné škody, ale Herbert Smith z Flete uvedl, že se svou ženou Doreen musel odejít do obytného přívěsu, protože jejich dům je poškozen.

Dnešní zemětřesení bylo nejsilnější od roku 2007, kdy otřesy ve městě Folkestone v hrabství Kent měly sílu 4,3 stupně. Podle BGS nicméně Kent zažívá zemětřesení podobné intenzity jako v pátek každé dva roky. Britský list The Independent pro srovnání uvedl, že dnešní zemětřesení bylo 260 000krát slabší než dubnové zemětřesení v Nepálu o síle 7,8 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám