Hlavní obsah

Německo obvinilo tři muže ze špionáže pro tureckou rozvědku

Berlín

Německo obvinilo tři muže ze špionáže pro tureckou rozvědku MIT. Údajně sledovali kurdské komunity v Německu a další kritiky turecké vlády, informoval ve čtvrtek server Spiegel Online.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Spolkové státní zastupitelství obvinilo ze špionáže pro cizí zemi dva Turky a jednoho Němce. Trojice by měla stanout před vrchním zemským soudem v Koblenci, ale není známo, kdy.

Obviněnými jsou podle německých médií 58letý Muhammed Taha Gergerlioglu, 59letý Ahmet Duran Y. a 34letý německý občan Goksel G., kteří údajně shromažďovali informace o německých rezidentech od února 2013 do prosince 2014 a poskytovali je turecké tajné službě.

Nejvýznamnějším z obviněných je Gergerlioglu, který je od zatčení loňského 17. prosince ve vazbě, zatímco ostatní jsou zatím na svobodě. Gergerlioglu byl podle Spiegel Online šéfem špionážní buňky, která v Německu špehovala opozičníky.

Agenti prý mimo jiné pořizovali fotografie účastníků jezídské demonstrace v Bielefeldu loni v dubnu a předtím měsíce sledovali přívržence zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou.

Reklama

Výběr článků

Načítám