Hlavní obsah

V Moskvě zadrželi litevského špióna, přebíral tajné dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská tajná služba ve středu oznámila, že zadržela litevského špióna v okamžiku, kdy přebíral tajné dokumenty. Soud v moskevské čtvrti Lefortovo ho ve středu poslal na dva měsíce do vazby. Je stíhán kvůli špionáži.

Foto: Profimedia.cz

Zadržený Litevec skončil ve vazbě ve věznici Lefortovo (na snímku).

Článek

„FSB 19. května v Moskvě zadržela litevského občana, pracovníka nelegální litevské rozvědky. Zahraniční špión byl přistižen při činu při přebírání tajných dokumentů od ruského občana,” uvedlo Středisko FSB pro vztahy s veřejností.

Zadržený se podle FSB po předložení důkazů přiznal, že je důstojníkem 2. oddělení operační služeb litevského ministerstva obrany, pod které spadá vojenská rozvědka.

Na Litevce byla uvalena vazba a skončil v moskevské věznici Lefortovo. „Soud vyhověl žádosti vyšetřovatele o preventivním uvalení vazby do 20. července,“ řekla agentuře TASS mluvčí soudu Julija Skotniková.

Litevec je stíhán za špionáž.

Jeho zadržení může být i odvetou za nedávné zatčení Rusa v Litvě kvůli špionáži.

Vztahy Ruska s pobaltskými státy jsou tradičně napjaté a ukrajinský konflikt je ještě více vyhrotil kvůli obavám z případné ruské invaze do Pobaltí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám