Hlavní obsah

Usámu bin Ládina pomohli vystopovat Němci

– Berlín

Německá rozvědka BND přispěla zásadním způsobem k dopadení Usámy bin Ládina v pákistánském Abbottábádu v květnu 2011. Napsal to nedělník Bild am Sonntag. Němci podle listu s vědomím pákistánských tajných služeb americké CIA potvrdili, že se bin Ládin ukrývá v Pákistánu.

Článek

Informace, jejímž původcem byl agent BND v řadách pákistánské zpravodajské služby ISI, byla pro Američany zásadní, řekl Bildu nejmenovaný americký zástupce. List v té souvislosti upozornil na to, že Pákistán po zlikvidování bin Ládina popíral, že by o jeho pobytu na svém území věděl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Pákistánu zbourali úkryt bin LádinaVideo: Reuters

Předáním informace ovšem německá spolupráce neskončila, protože podle Bildu Němci z monitorovacího střediska v bavorském Bad Aiblingu před akcí amerického komanda v bin Ládinově domě sledovali telefonáty a e-mailovou komunikaci na severu Pákistánu, a pomáhali tak zajistit úspěch operace.

BEZ KOMENTÁŘE: Americké komando zaútočilo na dům v pákistánském AbbottabáduVideo: Reuters/ČTK/AP

USA dosud uváděly, že akci proti bin Ládinovi prováděly samy. Americký investigativní novinář Seymour Hersh však v minulých dnech informoval, že Washingtonu významně pomáhaly pákistánská armáda i tajná služba. [celá zpráva]

Co věděla Merkelová?

Zpráva o roli německé BND se objevila na veřejnosti v době sílících podezření, že služba pomáhala americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) nejen se sledováním podezřelých extremistů a kriminálních živlů, ale také politických a obchodních subjektů včetně francouzské vlády, Evropské komise nebo firmy Airbus, upozornil server magazínu Spiegel Online.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Podezření vzbudila v Německu otázka, do jaké míry o těchto praktikách věděla kancléřka Angela Merkelová. Záležitost prozkoumají hned dvě parlamentní komise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám