Hlavní obsah

Ruská raketa s mexickou družicí havarovala

Moskva

Ruská nákladní raketa Proton-M, která v sobotu ráno odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur s mexickou spojovací družicí na palubě, havarovala. Oznámila to ruská média s odvoláním na kosmickou agenturu Roskosmos. Trosky údajně dopadly v okolí sibiřského města Čita, ale úřady tuto informaci dosud nepotvrdily.

Foto: Reuters

Start Protonu-M

Článek

Raketa odstartovala v 07:47 SELČ a zhruba o devět minut později došlo podle agentury TASS k "nestandardní situaci". Stalo se tak asi minutu před oddělením třetího stupně rakety od části s mexickou družicí MexSat-1.

"Došlo k nestandardní situaci, reportáž skončila," uvedl na stránce Roskosmosu komentátor letu.

Podle agentury Interfax se ve 498. sekundě letu nouzově vypnul motor třetího stupně.

Předchozí start rakety Proton-M se odehrál 19. března a raketa vynesla na oběžnou dráhu ruskou spojovací družici. O rok dříve Proton-M s družicí stejného typu shořel v atmosféře.

Mexickou družici o váze 5,4 tuny vyrobila americká firma Boeing. Měla sloužit potřebám národní bezpečnosti i civilním a humanitárním programům. Na oběžné dráze měla setrvat 15 let.

Další lety raket Proton byly pozastaveny do vyšetření příčin havárie, což podle agentury Interfax může trvat několik týdnů až měsíců. Start rakety s britskou družicí, plánovaný na počátek června, bude odložen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám