Hlavní obsah

Cameron Skoty zklamal, nabízí málo pravomocí

– Edinburgh

Britský premiér David Cameron při páteční návštěvě Skotska slíbil brzy převést více pravomocí z Londýna do Edinburghu. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, jejíž separatistická Skotská národní strana (SNP) v nedávných volbách získala v Británii bezprecedentní vliv, ale podle médií považuje Cameronův návrh za nedostatečný.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová vítá briského premiéra Davida Camerona.

Článek

Premiér chce nově umožnit skotské vládě rozhodovat například o některých sociálních dávkách, ale odmítl žádost Sturgeonové, aby Skotsko bylo zcela samostatné ve vybírání daní a jejich vynakládání.

Sturgeonová ale podle agentury Reuters trvá na tom, že Skotové mají mít větší kontrolu nad svou ekonomikou, včetně práva rozhodovat o minimální mzdě, zákoníku práce či podnikových daních.

Skotsko má vlastní parlament a vládu, které již rozhodují hlavně o zdravotnictví, spravedlnosti a školství. Podléhají Londýnu ale v důležitých otázkách, jakými jsou například obranná, přistěhovalecká nebo daňová politika.

Skotská národní strana dosáhla minulý týden v parlamentních volbách historického úspěchu, když získala 56 z 59 křesel, které má Skotsko v Dolní sněmovně. [celá zpráva] To oživilo požadavky Skotů o větší autonomii, případně o odtržení od Británie.

„(Cameron) může dělat, jako by se nic nestalo a nic nezměnilo. Lidé z toho ale vyvodí své vlastní závěry. Budou si myslet, že (britský parlament) Westminster není s to naslouchat či zareagovat,” řekla po jednání s premiérem Sturgeonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám