Hlavní obsah

Desítky tisíc lidí uctily památku obětí koncentračního tábora Mauthausen

Novinky, Alex Švamberk (Mauthausen)
Aktualizováno

Několik desítek tisíc lidí se v neděli účastnilo pietního aktu v rakouském Mauthausenu při příležitosti sedmdesátého výročí osvobození místního koncentračního tábora.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Jeden z přeživších v Mauthausenu

Článek

Českou delegaci vedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), byli v ní i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

V rámci hlavní ceremonie na Appelplatzu se premiér poklonil památce obětí. Piety se účastnili zástupci 65 zemí.

Předseda vlády ocenil tři přeživší. Medaili dostali Eva Clarková, Hana Berger-Moranová a Mark Olsky, kteří se narodili vězňům tábora v posledních týdnech války.

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Bohuslav Sobotka v Mauthausenu

„Měli jsme jim možnost s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem pogratulovat, protože tady všichni tři dnes společně oslavili sedmdesáté narozeniny. Všechno jsou to lidé, kteří se narodili v koncentračním táboře, takže to pro mne byla zvláštní chvíle. Člověk si uvědomil, v jakých nelidských podmínkách přišli na svět, a současně si uvědomil ten neúprosný běh času. Právě těch sedmdesát let, které představují jejich životy, uplynulo od konce druhé světové války,“ řekl Sobotka. „Jedna z těch žena vyrůstala v bývalém Československu, odkud emigrovala v roce 1968,“ dodal premiér.

Položil věnec u památníku československých obětí. V projevu uvedl: „Před sedmdesáti lety tady skončila děsivá realita jednoho pekla. Na tomto místě umírali lidé pro svůj původ.”

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Bohuslav Sobotka se na pietním aktu v Mauthausenu sešel s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a také bývalými vězni tábora.

Sobotka v projevu zmínil i některé z obětí, jako Karla Hašlera, profesora Jana Vážného i syna generála Ludvíka Svobody. Ministr kultury Daniel Herman uvedl, že 7. dubna 1945 zde zemřel jeho dědeček.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Bohuslav Sobotka pokládá věnec v Mauthausenu

„Sedmého dubna 1945 zde zemřel můj dědeček. Přežil tu půl roku, což byla obvyklá doba přežití v koncentračním táboře,“ řekl Herman Novinkám a dodal: „Od svých pěti let jsem tady byl mnohokrát.“

Reklama

Výběr článků

Načítám