Hlavní obsah

Zeman přiletěl do Moskvy, poděkoval veteránům za boj za vlast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na dvoudenní návštěvu Ruska přiletěl v pátek odpoledne do Moskvy český prezident Miloš Zeman. Jako jeden z mála vysokých evropských politiků se v Rusku zúčastní oslav 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem. Ústředním bodem celostátních slavností bude v sobotu mohutná vojenská přehlídka na Rudém náměstí, které ale Zeman přihlížet nebude.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Miloš Zeman po přistání na moskevském letišti Vnukovo

Článek

Pro českého prezidenta bude vrcholem návštěvy plánované sobotní setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Spolu se Zemanem přiletělo do Moskvy osm českých válečných veteránů, kteří se v Moskvě setkali s bývalými frontovými bojovníky Rudé armády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Český prezident v rusky proneseném projevu řekl, že přijel do ruské metropole uctít nejen památku těch, kdo zemřeli při osvobozování Československa, ale všech sovětských občanů, vojáků i civilistů.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Miloš Zeman po příletu do Moskvy

"Obrovské díky všem, kdo naplnili své životy a bojovali za svou vlast, ať ruskou, nebo českou," prohlásil Zeman.

Česká vláda schválila Zemanovu cestu do Moskvy v polovině dubna až napodruhé, když její projednávání nejdříve přerušila kvůli sporům okolo možné Zemanově účasti na kontroverzním moskevském armádním defilé. Rusko tam představí nové typy zbraní.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Tanky T-14 Armata v centru Moskvy

Právě přehlídka vojenské techniky v době, kdy se Rusko angažuje v konfliktu na Ukrajině, vadí evropským politikům nejvíce.

Rusko si cesty českého prezidenta mimořádně cení, protože kromě kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise bude Zeman jediným prezidentem členského státu Evropské unie, který bude v době oslav v Moskvě přítomen. Šéf ruské Státní dumy Sergej Naryškin nedávno ocenil Zemana jako "zodpovědného, čestného a vstřícného člověka, který se nebojí hájit pravdu".

Německá kancléřka Angela Merkelová je v Moskvě očekávána až v neděli, den po hlavních oslavách. Ostatní země EU budou zastupovat ministři, šéfové parlamentů nebo velvyslanci. Litva jako jediný unijní stát bojkotuje oslavy úplně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám