Hlavní obsah

Za vraždy šesti Romů padla v Maďarsku tři doživotí

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Tři doživotní tresty vynesl v pátek soud hlavního města Budapešti v případě série vražd Romů v Maďarsku. V letech 2008 až 2009 zaútočila zločinecká skupina na Romy na devíti různých místech Maďarska a výsledkem bylo šest mrtvých, mezi nimi i jedno dítě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Árpád Kiss, jeho bratr István Kiss a Zsolt Pető dostali doživotí a István Csontos půjde do vězení na 13 let. Posledně jmenovaný se na útocích přímo nepodílel, řídil však vůz, v němž útočníci z místa činu ujeli. Muži při útocích vystřelili celkem 78krát a na domy Romů hodili 11 molotovových koktejlů. Svými útoky ohrozili celkem 55 lidí.

Doživotní tresty vynesl soud už v roce 2013, ale obhájci se tehdy odvolali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Osudové chyby se vrazi dopustili při posledním útoku v obci Kisléta, kde zabili 45letou Romku a těžce zranili její 13letou dceru. Při koordinaci útoku totiž používali stejný telefon jako při předchozích napadeních. Policie věděla, že tento telefon byl opakovaně používán v jednom ze zábavních podniků v Debrecínu.

Bar navštívili policisté v civilu, kteří zde navázali kontakt s mužem, který jim následně prozradil totožnost pachatelů i úkryt zbraní. Ty byly schovány ve zdi za dřevěným obložením. Svědek následně požádal o policejní ochranu.

Mezi odsouzenými muži je i bývalý profesionální voják, který sloužil v mírové misi KFOR v Kosovu. Csontos ukončil působení v armádě v létě roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám