Hlavní obsah

Fico: Byla by to obrovská chyba, kdybych do Moskvy nejel

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský premiér Robert Fico obhajoval před poslanci parlamentu svou účast na oslavách konce druhé světové války v Moskvě. „Považoval bych to za obrovskou chybu, pokud bych se oslav nezúčastnil,“ řekl Fico při pravidelných čtvrtečních interpelacích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Oslav se zúčastní také český prezident Miloš Zeman, který se v čase vojenské přehlídky sejde právě s Ficem. Oba politici položí věnce k památníku neznámého vojína.

"Pokud bych nejel na oslavy, popřel bych historický fakt, že největší podíl na konci druhé světové a pádu fašismu měla Rudá armáda. Nechci směšovat historická fakta s tím, co se děje dnes," uvedl Fico. Dodal, že na vojenské přehlídce v Moskvě budou členské země Evropské unie po vzájemné dohodě zastoupeny svými velvyslanci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Cítil bych se velmi zahanbeně, pokud bychom podlehli tlaku jen proto, že se historie znovu politizuje a účelově zneužívá. Připadá mi zvláštní a nedůstojné, že se z tématu oslav 70. výročí konce druhé světové války stalo politické téma," dodal Fico.

Předseda slovenské vlády konstatoval, že pokud by do Moskvy nejel, jeho neúčast by zpochybnila mravní zásadu tvořící pilíř slovenské státnosti a tou je postoj k fašismu, protifašistickému odboji a úcta k obětem. „Neurážejme odkaz těch, díky kterým můžeme žít v míru a svobodě,“ dodal.

Slovenský prezident Andrej Kiska do Moskvy nepojede a uctí si padlé vojáky doma na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám