Hlavní obsah

Rolex chce od italského premiéra omluvu kvůli výroku o spratcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Švýcarský výrobce luxusních hodinek Rolex žádá omluvu od italského premiéra Mattea Renziho a ministra vnitra Angelina Alfana kvůli jejich výrokům, v nichž značku spojili s násilnostmi během demonstrace proti světové výstavě Expo v Miláně. Firma tvrdí, že ji politici poškodili, když mluvili o tom, že výtržnosti a rozbíjení výloh měli na svědomí „bohatí rozmazlení spratci s rolexkami”.

Foto: Palazzo Chigi Press Office/Handout, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi

Článek

Potyčky mezi policií a demonstranty vypukly v ulicích Milána 1. května, v den zahájení Expa. Většina účastníků protestu proti nehospodárnosti a údajné korupci při přípravě výstavy pochodovala městem pokojně, skupina demonstrantů ale začala zapalovat auta i budovy, rozbíjela výlohy a na domy sprejovala antikapitalistická hesla. Policisté nasadili vodní děla a slzný plyn.

Vysocí politici pak v parlamentu vysvětlovali, proč se protest zvrhnul a ministr Alfano mimo jiné upozornil na policejní fotografii, která zachycuje jednoho z demonstrantů, jak rozbíjí výlohu obchodu kamenem a na zápěstí má hodinky značky Rolex. "Včera jsem na ulicích viděl grázly s kapucemi a bohaté rozmazlené spratky s rolexkami," řekl poslancům Alfano.

O demonstrantovi s luxusními hodinkami se pak zmínil i premiér Renzi, když shrnul, že za škody v Miláně mohou "lidé s rolexkami, kteří rozbíjeli výlohy".

Hodinářskou firmu, která v Itálii sponzoruje sportovní události nebo třeba milánskou operu La Scala, to rozladilo. Šéf jejího italského zastoupení Gianpaolo Marini v otevřeném dopise, který ve středu nechal otisknout v hlavních italských denících, zdůraznil "nepřijatelné spojování obrazu firmy Rolex s ničením v Miláně a se světem podvratného násilí". Podle něj nelze z nekvalitní fotografie ani s určitostí rozeznat, zda měl demonstrant právě hodinky Rolex a zda v tomto případě nešlo třeba o levný padělek, kterých jsou v Itálii k dostání tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám