Hlavní obsah

Britské volby budou těsné

Londýn

Čtvrteční parlamentní volby v Británii budou podle všech průzkumů patřit k nejtěsnějším v poválečné historii. Na výsledek hlasování přitom čeká i zbytek Evropské unie, protože v případě vítězství konzervativců čeká zemi referendum o setrvání v osmadvacítce. Spekuluje se dokonce o možnosti vytvoření menšinové vlády.

Foto: Toby Melville, Reuters

Premiér David Cameron mezi svými příznivci

Článek

Podle průzkumů toryové nejen nedosáhnou na většinu v parlamentu, ale je otázkou, zda se jim podaří sestavit koaliční vládu. Tajemník britské vlády lord Gus O´Donnell řekl, že stávající konzervativní premiér David Cameron by mohl zůstat ve funkci i v případě, že by většinu nezískal.

Pokud by Cameron zůstal ve funkci, zřejmě by splnil slib vypsat v roce 2017 referendum o setrvání země v EU. Lidové hlasování se má týkat ústupků, které premiér hodlá získat od Bruselu po případně vítězných volbách. Evropská komise i velké unijní státy ale daly jasně najevo, že jsou ochotné jen ke kosmetickým změnám, které se nebudou týkat unijních smluv.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odpor k EU

V Británii přitom sílí odpor k EU, neboť unijní státy odmítají jakákoli omezení v otázce volného pohybu osob. Nespokojenost s rostoucí imigrací je hlavní příčinou vzestupu Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) i posílení protievropských nálad mezi konzervativci.

UKIP je podle průzkumů třetí nejsilnější stranou, ale její podpora poněkud slábne. Kvůli volebnímu systému tak zřejmě získá nejvýš několik křesel a nebude při koaličních jednáních hrát žádnou roli.

Foto: Darren Staples, Reuters

Nick Clegg v rámci kampaně hrál minitenis s dětmi

Cameron prosto stejně jako vůdci ostatních stran ještě ve středu agituje. Uvedl, že britský lid čeká nejdůležitější rozhodnutí pro tuto generaci: „Můžete mít stabilní vládu a jistou budoucnost, ale jen když budete volit konzervativce a mě jako premiéra.“

V kampani je ale prioritou ekonomika, protože na britskou společnost dopadají hluboké škrty zavedené dosavadní koalicí. Právě na hospodářství a otázku reformy zdravotnictví se soustředí labouristé.

Těsný výsledek

Průzkumy se shodují, že konzervativci a opoziční labouristé jsou na tom podobně, snad jen toryové mají malý náskok. Ne však zdaleka takový, v jaký jejich stratégové doufali vzhledem k tomu, že ekonomika roste a nezaměstnanost se snižuje, byť přibývá především hůř placených míst.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Mítink labouristů

Labouristé se drží v zásadě na stejné úrovni, i když je vede nepříliš charismatický Ed Miliband, který byl dosud nepopulární a byl považovaný spíš za přítěž. V posledních týdnech efektivní kampaně, kdy se objevoval i ve sledovaných televizních debatách, si ale značně polepšil.

Ankety předpovídají hlavním stranám 270 až 280 křesel z celkových 650. I když se konzervativci stanou nejsilnější stranou, jejich šance na vládnutí jsou menší, protože mají k většině 325 hlasů dál než labouristé. Při sestavování koalice mohou počítat jen s liberálními demokraty a severoirskou Demokratickou unionistickou stranou.

Dosavadní koaliční partner toryů, liberální demokraté, zaznamená velké ztráty - kvůli škrtům a především kvůli porušenému předvolebnímu slibu nezvýšit školné na univerzitách. Nejisté je i zvolení šéfa strany Nicka Clegga v jeho okrsku v Sheffieldu.

Naopak labouristé, i když skončí kousek za toryi, mohou mít podporu dalších menších stran, jako jsou Zelení.

Klíčová však bude Skotská národní strana (SNP), která se do budoucna nevzdává plánů na další referendum. Ve Skotsku sice nejspíš vymaže z politické mapy dosud dominantní labouristy, ale nebude to znamenat v žádném případě zisk pro torye. Šéfka SNP Nicola Sturgeonová jednoznačně řekla, že bude proti jakékoli vládě, v níž budou ve Skotsku hluboce nepopulární konzervativci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám