Hlavní obsah

První máj ve světě: Zranění v Turecku, masy lidí v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po celém světě se konají oslavy 1. máje. Nejdramatičtější jsou v Turecku, kde v Istanbulu skončily tvrdými střety mezi policií a demonstranty. Několik lidí bylo zatčeno. Klidnější byla situace v Berlíně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prvomájové protesty v TureckuVideo: Reuters

 
Článek

V Istanbulu úřady zavřely Taksimské náměstí, ale části demonstrantů se tam podařilo dostat. U památníků republice mávali rudými vlajkami se srpem a kladivem a skandovali „Svobodu pracující třídě”. Policie je s pomocí slzného plynu a vodních děl vytlačila.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Zraněný turecký demonstrant v istanbulské čtvrti Besiktas

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Beawiharta, Reuters

Tisíce lidí se účastní prvomájové demonstrace v Jakartě

Policie podle svědků proti protestujícím zakročila i na demonstraci několik kilometrů od Taksimského náměstí. Protestující tam postavili barikády, které zapálili. Policie použila slzný plyn a několik lidí zadržela.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Policisté při střetu ve čtvrti Besiktas

Taksimské náměstí podle médií hlídá na 10 000 policistů, na místě jsou také vodní děla. Turisty hojně navštěvované nákupní korzo Istiklal Caddesi je u náměstí uzavřeno. Vláda nicméně povolila odborářské delegaci položit u památníku květiny.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Prvomájové střety v Turecku

Německé a francouzské demonstrace

Německá policie uvedla, že tradiční protesty během filipojakubské noci v předvečer oslav 1. máje byly oproti uplynulým letům výrazně klidnější. Zhruba 500 lidí podle agentury DPA demonstrovalo v Hamburku. V Berlíně v noci demonstrovalo několik tisíc lidí. Policejní mluvčí Stefan Redlich uvedl, že podle předběžných hlášení skončili v celách čtyři lidé a jeden policista utrpěl lehké zranění. Na odpolední prvomájové oslavy se do německé metropole chystá podle úřadů až 30 000 lidí, v pohotovosti je kvůli tomu 7000 policistů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Marine Le Penová klade věnec k soše Johnaky z Arku

Oslavy ve Francii jsou podle AFP nejednotné, neboť různé odborové svazy pořádají vlastní shromáždění. Znatelný je také rozkol francouzské nacionalistické Národní fronty. Její zakladatel Jean-Marie Le Pen položil věnec u pomníku Johanky z Arku až několik hodin poté, co tak učinila jeho dcera a nynější šéfka fronty Marine. Kladení věnce Marině Le Penové na několik minut znemožnilo několik žen s odhalenými ňadry ze známé aktivistické skupiny Femen. Dívky v narážce na nacionalistickou politiku Národní fronty skandovaly Heil Le Pen.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Prvomájová demonstrace v Moskvě

Masové průvody v Rusku

Z Ruska jsou hlášeny masové manifestace. Po celé zemi se očekává až 2,5 miliónu účastníků oslav, setkání a pochody jsou ohlášeny zhruba v 700 ruských městech.

V Moskvě na Rudém náměstí se sešlo 140 000 lidí, uvedla policie. Ve městě se v pátek konalo několik manifestací. Tu hlavní na Rudém náměstí organizovala Federace nezávislých odborů. Jejím hlavním motem znělo "Mír! Práce! Máj!". "Jsou to základní hodnoty, to je základ pro každého. Nejdůležitější věcí je zachovat mír," řekl agentuře TASS předseda nezávislých odborářů Michail Šmakov.

Další oslavy v Moskvě se konaly na Suvorovově náměstí, kde manifestovali komunisté, nebo na Puškinově náměstí, kam své přívržence svolala nacionalistická Liberálnědemokratická strana Ruska. Nacionalistů se podle ministerstva vnitra sešly asi tři tisícovky.

Prvomájový průvod za účasti 35 000 lidí prošel také Simferopolem, metropolí Rusy anektovaného Krymu. Manifestující vedle vlajek bývalého Sovětského svazu nesli také ruskou trikoloru a portréty ruského prezidenta Vladimira Putina. Na Krymu se oslav účastnilo 70 000 lidí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Oslavy Prvního máje v Rusku

Tisíce lidí se také účastnily odborářské prvomájové demonstrace v indonéské Jakartě a milión lidí se čeká na oslavách Svátku práce v Havaně, přestože ji postihly záplavy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám