Hlavní obsah

Budapešť chce potrestat The Guardian za článek o Orbánovi

Budapešť

Tvrdá kritika britského listu The Guardian namířená proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi za jeho vstřícný vztah k Rusku a záměru obnovit trest smrti se dotkla maďarské vlády. Hodlá proti novinám podniknout kroky, uvedla ve čtvrtek agentura MTI. Podle vládního mluvčího středeční komentář britského listu obsahoval lživá tvrzení a pomluvy.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Šéf Fideszu Viktor Orbán

Článek

The Guardian komentoval zprávy maďarských médií, podle nichž trest smrti musí podle Orbánova názoru zůstat na „pořadu dne", protože se ukázalo, že vládou prosazované zpřísnění trestního práva je nedostatečné. Trest smrti přitom zakazují Charta základních práv Evropské unie a další dohody a mezinárodní úmluvy.

Britský deník zároveň Orbána označil za politika, který v ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi spatřuje „modelového vůdce".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér ne, to voliči, namítá mluvčí vlády

Podle maďarského mluvčího Zoltána Kovácse článek obsahuje hrubé pomluvy a lživý výklad premiérových slov.

„Není to premiér, kdo žádá obnovení trestu smrti, jsou to maďarští voliči. Orbán jen tlumočil jejich přání," řekl Kovács. Maďarsko podle něj ”dodržuje platné zákony a přirozeně dodržuje závazky vyplývající z mezinárodních dohod„.

The Guardian ve středečním komentáři napsal, že „pravicový nacionalista Orbán vyhrožuje popřením zákonů Evropské unie a žádá internační tábory pro ilegální přistěhovalce”. Soustavný kritik Evropské unie Orbán podle deníku „považuje Putina za modelového vůdce a vyzývá k zavedení drakonických zákonů zakázaných v EU”.

Orbánův záměr vyvolat debatu o trestu smrti kritizovali i někteří evropští představitelé. „Krajní znepokojení nad populistickými tendencemi v Maďarsku” ve středu vyjádřil komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks. Poslanci Evropského parlamentu vybídli představitele EU, aby na Orbánova vyjádření zareagovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám