Hlavní obsah

Zodpovědný, čestný a vstřícný člověk. Tak charakterizoval Zemana šéf ruského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Český prezident Miloš Zeman je zodpovědný, čestný a vstřícný člověk, který se nebojí hájit pravdu, řekl v úterý na mezinárodní konferenci v Moskvě věnované 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem předseda dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin. Zeman je jedním z mála evropských státníků, který bude v Moskvě v době květnových oslav přítomen.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„V Česku mají smělého, pravdivého a otevřeného prezidenta Zemana,“ řekl Naryškin, který patří do nejbližšího okruhu spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina.

„On se nebojí vyjádřit ani k historickým otázkám a nebojí se hájit pravdu. Ne všichni ho, pravda, podporují. Je mi známo, že má kvůli tomu mnoho kritiků ze strany různých politických sil,“ dodal předseda ruské Státní dumy podle agentura RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Vladimir Putin a předseda dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin

Naryškin se především věnoval Zemanovu vyjádření, že Rusko se v budoucnu stane členem EU. Zmínil, že mnohé tato formulace neuspokojila. Naryškin dodal, že souhlasí se Zemanovou ideou, že je nyní potřeba diskutovat o budoucí integraci: „Nastal čas pro tyto věci, aby se o nich jen nesnilo, ale aby se zahájily konzultace o těchto otázkách.“

Do Moskvy většina hlav evropských států nedorazí

Zeman navštíví Moskvu 8. a 9. května. Slavnostní vojenské přehlídce na Rudém náměstí přítomen nebude, položí ale věnce ke hrobu neznámého vojáka nedaleko Kremlu. V době armádního defilé, které má být největším v dějinách Ruska, bude jednat se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Ficova kancelář v úterý sdělila, že jednání slovenského premiéra se Zemanem se uskuteční na českém velvyslanectví v Moskvě. Věnce v Alexandrovském parku budou Fico a Zeman klást společně.

Kromě kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise bude zřejmě Zeman jediným prezidentem členského státu Evropské unie, který bude v době květnových oslav v Moskvě přítomen. Z předsedů vlád se očekává příjezd Fica a řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Německá kancléřka Angela Merkelová pojede do ruské metropole 10. května, den po hlavní ceremonii.

Ostatní země EU budou na květnových oslavách v Moskvě zastoupeny velvyslanci. Neúčast dnes podle ruských médií potvrdily i unijní špičky včetně šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a unijního prezidenta Donalda Tuska.

Jediným unijním státem, který v Moskvě během oslav nebude vůbec zastoupen, a to ani na úrovni velvyslance, bude podle médií zřejmě Litva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám