Hlavní obsah

Pilotka Savčenková má být kvůli hladovce převezena do civilní nemocnice

– Moskva

Pilotka ukrajinského letectva Nadija Savčenková, která v ruské cele na protest proti svému věznění a obvinění z údajných válečných zločinů drží hladovku, bude kvůli zdravotním potížím převezena z vazební věznice do městské nemocnice. Informoval o tom její obhájce Mark Fejgin.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nadija Savčenková u soudu v Moskvě

Článek

"Nadija bude hospitalizována ve 20. městské nemocnici v Moskvě kvůli poklesu hladiny cukru v krvi. Dříve obnovila hladovku... a domnívá se, že by jí pomoc mělo poskytnout civilní zařízení," řekl advokát agentuře Interfax.

Fejgin rovněž zveřejnil kopii vzkazu od Savčenkové, ve kterém uvádí, že váží 50 kilogramů a má teplotu 35,8 stupně. "Hladovka je má jediná zbraň v boji s odpornými činy ruských úřadů! Nežádejte mě tedy, abych se jí vzdala," napsala. "Nesnáším jídlo v Rusku! Je tu otrávená voda a vzduch! Možná trpím alergií na Rusko? Anebo na vězení?" dodala.

Savčenková v minulých dnech obnovila hladovku po pauze, kterou jí doporučili lékaři.

Zdravotní potíže vězeňkyně potvrdil i šéf prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov, podle kterého Savčenková nic nejí, jen pije vodu. "Podle rozhovoru s ní se zdá, že je v pořádku, ale objektivní ukazatele vzbuzují vážné obavy: za týden zhubla o osm kilogramů, hladina cukru je velice nízká a také ukazatele dalších analýz jsou znepokojivé," uvedl Fedotov.

Hrozí jí dvacet let

Ruští vyšetřovatelé obviňují Savčenkovou, že se loni v létě jako příslušnice dobrovolnického praporu podílela na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny, dopustila se prý i nezákonného překročení ruských hranic.

Savčenková obvinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska odvlečena poté, co ji loni na východě Ukrajiny zajali proruští separatisté. Mezitím se ve vlasti stala symbolem odporu a byla také zvolena poslankyní. V Rusku jí hrozí 20 let vězení.

Kyjev a Západ vyzývají Moskvu, aby Savčenkovou propustila. Prezident Vladimir Putin ale prohlásil, že o Ukrajince by měl rozhodnout ruský soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám