Hlavní obsah

Zemřel bývalý polský vězeň, holič velitele tábora v Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polák Józef Paczyński, který patřil k prvním vězňům v německém koncentračním táboře v Osvětimi a posléze se stal holičem velitele tábora Rudolfa Hösse, zemřel v neděli v Krakově ve věku 95 let. Oznámila to polská agentura PAP s odvoláním na historiky z osvětimského muzea.

Foto: Profimedia.cz

Józef Paczyński

Článek

Paczyński se v září 1939 dostal jako polský voják do německého zajetí, odkud ale dvakrát utekl, než ho se skupinou dalších Poláků na cestě do polské armády ve Francii zadrželi Slováci a předali ukrajinským policistům v německých službách. Z německého vězení byl 14. června 1940 prvním transportem 728 polských vězňů převezen do Osvětimi, kde dostal číslo 121 a byl zařazen do skupiny holičů. Stříhal a holil esesáky, včetně velitele tábora.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Při oslavách 70. výročí osvobození Osvětimi připustil, že v duchu stále vidí, jak Hösse stříhá - a to dodnes neví, proč si právě jej vybral všemocný vládce nad životy vězňů. "Ruce se mi třásly. Ale rozkaz je rozkaz. Musel jsem odvést svou práci," řekl agentuře AFP. "Střih byl jednoduchý, po německu: musel jsem mu oholit krk břitvou a pak přejet strojkem po stranách. Měl jsem dobré nástroje, kolegové mi břitvu pořádně naostřili," zavzpomínal.

Po válce musel mnohokrát odpovídat na otázku, proč Hösse nezabil. "Často se mě na to ptají. Uvědomoval jsem si důsledky, nebyl jsem blázen. Kdybych mu podřízl krk, hned by popravili polovinu vězňů," vysvětlil.

Po válce dostudoval

Höss byl po válce odsouzen k trestu smrti a 16. dubna 1947 byl oběšen v Osvětimi, kde nacisté v letech 1940 až 1945 zavraždili více než 1,1 miliónu lidí, převážně Židů.

Paczyński přežil v Osvětimi, kde se stal i svědkem první zkoušky masového vraždění vězňů plynem Cyklon B, až do evakuace v lednu 1945. Dostal se do táborů v Mauthausenu, Melku a Ebensee, kde byl osvobozen.

Po válce dostudoval na inženýra a stal se pedagogem, později byl ředitelem školy.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Z prvního transportu Poláků do Osvětimi přežilo 239 vězňů. V současnosti jich podle PAP žije jen několik.

Reklama

Související témata:

Související články

Osvětim: město zdeformované válkou

Nevelké město Osvětim leží v jižním Polsku asi 65 kilometrů západně od Krakova. Nechvalně je proslavil koncentrační a vyhlazovací tábor, který na okraji města...

V Německu soudí 93letého člena SS z Osvětimi

V německém Lüneburgu v úterý začal soud s někdejším příslušníkem nacistických jednotek SS. Dnes 93letý Oskar Gröning působil v koncentračním táboře v Osvětimi....

Výběr článků

Načítám