Hlavní obsah

Polsko část ruských motorkářů na své území nepustilo

Varšava
Aktualizováno

Pohraničníci v polském Terespolu v pondělí nepustili na území Polska většinu motorkářů, kteří tam ráno dorazili z Ruska. Varšava už dříve jízdu klubu Nočních vlků z bezpečnostních důvodů zakázala. Podle televize TVP přijelo na hraniční přechod 14 motorek a jedna trojkolka. Později uvedla, že deseti motorkářům byl vstup odepřen.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Pracovník ruské ambasády s ruskou vlajkou vítá motorkáře na bělorusko-polské hranici.

Článek

Prvním členům se podařilo dostat přes kontrolu až před polednem. Podle televize TVP motorkáři polské pohraničníky oklamali. Ti ovšem kontrolovali každého motocyklistu zvlášť a bedlivě, přičemž se podle agentury TASS zaměřovali na emblémy a další znaky symbolizující příslušnost ke klubu spojovanému s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zatajili polské pohraniční kontrole, že jsou členy,“ komentoval reportér TVP vpuštění prvních dvou motorkářů na polské území.

Foto: ČTK/AP

Polský motorkář vítá svého ruského kolegu, jehož pohraničníci do Polska pustili.

Někteří neměli víza

Noční vlci dorazili do Brestu na bělorusko-polské hranici v pondělí ráno. Delší čas pak poskytovali rozhovory ruským a běloruským novinářům a pózovali fotografům.

Na polské straně hranice je očekávaly tři desítky motorkářů z polského klubu Rajd Katyński. Jeho vůdce Wiktor Wegrzyn ruským kolegům vzkázal, že pokud by se jim nepodařilo do Polska dostat, tak plánovanou trasu projedou namísto nich a podle plánu dojedou až do Berlína, kde 9. května uctí padlé rudoarmějce. „Zapálíme svíčky a položíme květiny tam, kde to chtěli oni,“ řekl Wegrzyn.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruští motorkáři projíždějí běloruskou hraniční kontrolou.

Polsko stejně jako Česká republika odmítlo žádost Moskvy, aby oficiálně zaštítilo cestu motorkářů a zajistilo průjezd. Varšava pak rovnou dodala, že Noční vlci jsou z bepečnostních důvodů nežádoucí. Předák vlků Alexandr Zaldostanov v sobotu vzkázal, že jeho členové do Berlína dojedou a nic je nezastaví. Dodal, že Polskem, případně Českem projedou jednotlivě. Přiznal ovšem, že někteří včetně něj samotného nemají víza potřebná pro vstup do schengenského prostoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Noční vlci vyrazili z Moskvy na BerlínVideo: Reuters

Patnáct motocyklů a dvě auta

Mluvčí polské pohraniční stráže Agnieszka Goliášová v pondělí uvedla, že motorkáři, kteří dorazili do Terespolu, se přihlásili k jinému klubu. „Z informací, které nám při kontrole poskytli, vyplynulo, že se nehlásí k organizaci Nočních vlků, ale že patří ke skupině nazvané Památník slávy a vítězství,“ řekla.

Podle TVP se však jedná o Zaldostanovy motorkáře, kteří v sobotu vyrazili z Moskvy na Berlín. Na bělorusko-polském hraničním přechodu se v pondělí objevilo 14 motorek a jedna trojkolka doprovázené dvěma osobními auty.

Turisty vítají

Varšava spatřuje v jízdě Nočních vlků provokaci. „Turisty z Ruska vidíme v Polsku rádi, ale to se netýká provokujících motorkářských gangů,“ potvrdil v pondělí pro rozhlasovou stanici Radio Zet ministr obrany Tomasz Siemoniak.

Polská diplomacie v nótě ruské straně podle něj dala jasně najevo, že plánovaná akce Nočních vlků je na území Polska nežádoucí. „Máme právo takové rozhodnutí přijmout,“ poznamenal ministr. V té souvislosti poznamenal, že Rusko nedávno nepustilo na pohřeb zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova maršálka polského senátu Bogdana Rorusewicze.

Už o víkendu se však v Polsku objevili ruští motorkáři z Kaliningradské oblasti, kteří také míří do Berlína. List Gazeta Wyborcza ovšem už v pátek upozornil, že kromě Nočních vlků chtějí Polskem projet ještě další tři skupiny, jejichž členové včas požádali o víza a dostali je. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Prezident Vladimir Putin s motorkářským klubem Noční vlci dlouhodobě sympatizuje. Snímek je z roku 2010.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu.
Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Reklama

Související články

Polsko zamítlo jízdu Nočních vlků

Polsko na své území nepustí ruský motorkářský klub Nočních vlků. Podle serveru listu Gazeta Wyborza polské ministerstvo zahraničních věcí uvědomilo ruské...

Výběr článků

Načítám