Hlavní obsah

Čečenský vůdce pohrozil palbou na ruské federální policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Groznyj/Moskva

Čečenský vládce Ramzan Kadyrov, jehož země je součástí Ruské federace, pohrozil Moskvě. Pokud budou ruské federální bezpečnostní síly operovat na území Čečenska bez jeho svolení, budou po nich příslušníci čečenských bezpečnostních složek střílet.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Článek

Na poradě se zástupci čečenských bezpečnostních složek Kadyrov 21. dubna podle televize Groznyj TV řekl: „Oficiálně prohlašuji, že pokud se bez vašeho vědomí objeví na vašem území kdokoliv, ať už z Moskvy, nebo ze Stavropolu, zahájíte cílenou palbu. Musejí s námi počítat,” prohlásil Kadyrov. Informují o tom ruská média, která se odvolávají na záznam z čečenské televize.

Kreml prý o Kadyrovových vyjádřeních neslyšel, a tak nemůže reagovat. „O tom bohužel nic nevím, a tak nemohu nic říci. Slyším o tom poprvé,” řekl novinářům Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

Kadyrova pobouřil zásah federálních policistů

Kadyrova rozzlobil nedělní zásah policejního komanda z jihoruského Stavropolu v čečenském hlavním městě Groznyj, kde maskovaní policisté zastřelili Čečence Džambulata Dadajeva, na kterého byl vydán federální zatykač a který se prý pokoušel prorazit autem policejní zátaras.

Podle čečenské verze ale cizí ozbrojenci zastřelili řádného občana bez vědomí místních úřadů – a zrovna během zápasu Kadyrovových fotbalistů s moskevským klubem. Střelba prý vyděsila pokojné obyvatele i zahraniční podnikatele a turisty.

Podle Kadyrova podnikli stavropolští policisté svou akci nezákonně. Nic takového se napříště v Čečensku neodehraje. „Ti, kdo si myslí opak, se pletou. Moc draze jsme zaplatili za mír a pořádek,” dodal v narážce na dvě války ruských vojsk s čečenskými separatisty.

Podle Kadyrova už minuly časy, kdy bylo možné beztrestně unášet a vraždit Čečence. To už se ale nebude opakovat a viníci budou potrestáni, protože v Čečensku vládne zákon: „Jste-li pánem svého území, musíte jej kontrolovat. Už toho bylo dost! Ponižovali nás, uráželi. Neschvalovali jsme ústavu proto, aby nás zabíjeli.”

Obavy Kremlu

Podle Hlasu Ameriky spor prohloubil obavy, že závislost Kremlu na schopnosti Kadyrova zajistit kontrolu nad Čečenskem, je riskantní. Kreml podle kritiků ruských poměrů ponechává už roky Kadyrovovi v Čečensku volnou ruku na oplátku za ostentativně hlásanou loajalitu a pacifikaci neklidného regionu. Čečenský vládce se těší i štědrým dotacím, které zlé jazyky přirovnávají k válečným reparacím.

Ruská média v souvislosti s Kadyrovovými výroky připomínají, že moskevští vyšetřovatelé březnové vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova marně žádali Groznyj o výslech „klíčového svědka”, možná objednavatele Němcovovy vraždy Ruslana Geremejeva, který se prý dlouho skrýval v jedné čečenské vsi pod ochranou ozbrojenců Kadyrovova nejbližšího spolupracovníka Adama Delimchanova.

Z Němcovovy vraždy, spáchané pár kroků od Kremlu, je obviněna pětice Čečenců. Ti ale vinu popírají. Advokáti zastupující Němcovovy potomky proto požádali, aby vyšetřovatelé vyslechli i samotného Kadyrova a jeho nejbližší okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám