Hlavní obsah

EU musí okamžitě řešit krizi kolem uprchlíků, vyzývá šéfka unijní diplomacie

Evropská unie musí bez prodlení řešit situaci, kdy u jejích jižních břehů v moři umírají tisíce uprchlíků. V neděli to v reakci na neštěstí, při němž ve Středozemním moři zahynulo zřejmě až 700 migrantů, řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová

Článek

"Každého dne je naší povinností zachraňovat lidské životy a rozdělit mezi všech 28 (členských států EU) tuto povinnost a odpovědnost, která příliš dlouho ležela jen na bedrech jižních zemí," uvedla Mogheriniová v prohlášení.

Touto problematikou se budou zabývat také ministři zahraničí osmadvacítky v pondělí na pravidelné schůzce v Lucemburku, uvedla Mogheriniová.

Problém by měl řešit mimořádný summit

Italský premiér Matteo Renzi mezitím požádal své unijní kolegy, aby o palčivé situaci s běženci jednal mimořádný summit Evropské unie.

Na večerní tiskové konferenci, která se uskutečnila po mimořádném zasedání italské vlády, Renzi prohlásil, že Itálie mnohdy musí běžence z moře zachraňovat sama. Vyzval proto ostatní státy, aby Římu s krizí pomohly, mimo jiné i tím, že zabrání převádění lidí.

Také řekl, že Itálie chce najít zodpovědné osoby za nynější tragédii a postavit je před soud. Podle Renziho není zatím jasné, kolik obětí si tragédie nakonec vyžádala.

Pokud se udávaný počet až 700 obětí nedělní nehody potvrdí, půjde o jedno z nejhorších neštěstí uprchlíků ve Středomoří za několik posledních desetiletí. [celá zpráva]

Počet lidí, kteří od začátku letošního roku zahynuli během riskantní cesty do Evropy, po dnešku zřejmě stoupne na více než 1500.

Změnit migrační politiku

Evropská unie by podle německého prezidenta Joachima Gaucka měla přijmout účinná opatření, aby obdobným tragédiím zabránila. Stejný názor zastává i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

"Jsem přesvědčen, že musíme učinit dvě věci. Za prvé, musíme se pokusit zajistit v Libyi větší stabilitu," řekl Steinmeier. Dalším současným krokem je podle šéfa německé diplomacie boj proti převáděčům.

"A to bude možné jen díky mezinárodní spolupráci," dodal. Tažení proti pašerákům, kteří plavby organizují, označil za prioritu i německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz v prohlášení uvedl, že Evropa musí a může učinit více, aby obdobným tragédiím zabránila. Změnit je podle něj třeba migrační politiku, která by na základě evropské solidarity umožnila legální možnosti, jak se do Evropy dostat. Beze změn je podle něj další neštěstí jen otázkou času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám