Hlavní obsah

Le Pena nahradí na kandidátce francouzských nacionalistů jeho vnučka Marion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Zakladatele francouzské nacionalistické strany Národní fronta (FN) Jeana-Marie Le Pena nahradí v letošních volbách na kandidátce jeho 25letá vnučka Marion Maréchal-Le Penová. Rozhodl o tom páteční stranický kongres. Le Pen svou kandidaturu vzdal po neshodách se svou dcerou Marine, která v současnosti FN předsedá.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Marion Maréchal-Le Penová

Článek

Marine Le Penová začátkem dubna svého šestaosmdesátiletého otce vyzvala, aby se stáhl z politiky. Oznámila také, že vzhledem ke sporům o směřování FN nepodpoří jeho kandidaturu v letošních prosincových regionálních volbách. [celá zpráva]

Šéfka nacionalistů rovněž trvá na tom, že zakladatel strany bude muset před disciplinární komisí vysvětlovat své kontroverzní výroky o plynových komorách. Politik totiž v nedávném rozhovoru poskytnutém extremistickému týdeníku Rivarol mimo jiné vyjádřil podporu zastáncům vichystického režimu maršála Philippa Pétaina, který za války kolaboroval s nacistickým Německem.

V televizním rozhovoru pak znovu bránil svůj někdejší výrok, že plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech jsou jen "detaily historie".

Le Pen sice tvrdil, že je pro volby tím nejlepším kandidátem, ale nakonec své dceři ustoupil a oznámil, že se o zvolení na jihu Francie ucházet nebude. Zároveň podpořil kandidaturu své vnučky, která je v současné době poslankyní francouzského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jean-Marie Le Pen ve volbách končí

Zakladatel francouzské nacionalistické Národní fronty (FN) Jean-Marie Le Pen nebude kandidovat v letošních místních volbách. Řekl to v rozhovoru pro list Le...

Výběr článků

Načítám